Aanbieders sms-diensten steviger aangepakt
Staatsecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) bereidt wetgeving voor waarin wordt bepaald dat bij een geschil met de afnemer van een sms-dienst de aanbieder moet bewijzen dat de verkoop op een goede manier tot stand is gekomen. Dat zei Heemskerk woensdag in een debat met de Tweede Kamer.
Het voorbereiden van wetgeving is bedoeld als stok achter de deur. Eerst krijgen de aanbieders de kans orde op zaken te stellen via de aanpassing van een gedragscode, waaraan ze zich moeten houden.De maatregelen van Heemskerk zijn een reactie op de handelwijze van malafide aanbieders van sms-diensten, zoals een ringtone of een spelletje. Vooral jongeren blijken vaak ongewild aan een abonnement vast te zitten, als ze van zo’n dienst gebruikmaken.
De aanbieders hebben al verbeteringen beloofd, maar Heemskerk is daar niet tevreden mee. Hij wil een einde maken aan de praktijk dat aanbieders niet leveren wat ze beloven, mensen aan een abonnement blijken vast te zitten terwijl ze een eenmalige dienst verwachten en dat er onterecht bedragen worden afgeschreven voor diensten. Ook moet het duidelijker worden voor een consument wat die nu precies aanschaft. De staatssecretaris geeft de sector tot 1 maart om dit op te nemen in een nieuwe gedragsregeling.
In de wetgeving wil Heemskerk regelen dat mensen die een sms-dienst hebben afgenomen, de kosten niet direct in de maand erop moeten betalen. Dat gebeurt nu in de praktijk veelal wel via de rekening van de telecomprovider, zoals KPN en Vodafone. Voortaan zou de provider de kosten bij de klant een maand van tevoren moeten aankondigen, zodat de klant er bezwaar tegen kan maken. Als de aanbieder vervolgens niet kan bewijzen dat de verkoop op een zorgvuldige manier tot stand is gekomen, hoeft de klant niet te betalen.
De Kamer reageerde overwegend positief op de plannen van de staatssecretaris. Maar de fracties hebben moeite met de termijn waarop Heemskerk de wetgeving eventueel wil invoeren. Hij denkt een halfjaar nodig te hebben, omdat hij deze eerst bij de Raad van State wil voorleggen. PvdA, GroenLinks en de SP willen dat de wijzigingen worden meegenomen in een aanpassing van de Telecomwet, die binnenkort aan de orde komt. Maar hiervoor voelt Heemskerk weinig, zei hij.