Buitenland

Frans verbod op boerka haalt het niet

Een wet die het dragen van een boerka in Frankrijk verbiedt, zit er voorlopig niet in. Een scherpe unanieme veroordeling van het omstreden kledingstuk door het Franse parlement is echter op korte termijn wel haalbaar.

Mark Heijster
26 January 2010 11:46Gewijzigd op 14 November 2020 09:42

Een parlementaire commissie die zich het afgelopen halfjaar intensief heeft beziggehouden met het onderzoek naar de boerka in Frankrijk heeft in een dinsdag gepresenteerd rapport verschillende concrete aanbevelingen gedaan.Naast een verbod op het dragen van het allesbedekkende gewaad in scholen, ziekenhuizen en het openbaar vervoer, stelt de commissie onder leiding van het Franse communistische parlementslid André Gerin voor om een scherpe veroordeling van de boerka te formuleren, omdat het kledingstuk niet verenigbaar is met de waarden van de Franse Republiek. Vrouwen die het verbod negeren krijgen overigens geen boete.

Een algeheel verbod op het dragen van de boerka kreeg niet de steun van alle leden van de parlementscommissie. Terwijl de onderhandelingen over de conclusies en de aanbevelingen nog bezig waren, werkten leden van de rechtse regeringspartij UMP al aan een wetsvoorstel. Die voorbarigheid schoot de socialisten in het parlement in het verkeerde keelgat. Hun partijgenoten in de commissie werden daarop teruggefloten. Bij de stemming over het rapport zouden zij zich dinsdag onthouden.

Niet alleen in de commissie wordt getwijfeld of het uitbannen van de boerka wel via een wet bereikt kan worden. Een woordvoerder van de organisatie die zich bezighoudt met de relatie tussen de christelijke kerken en de islam vroeg zich onlangs in de krant Le Monde af of het niet zinvoller is om te begrijpen waarom jonge meisjes die zich tot de islam hebben bekeerd een dergelijke radicale sociale breuk met de samenleving voorstaan. „Met een verbod werk je sociale uitsluiting en discriminatie in de hand. Radicalisering van religieus gedrag kan daar een direct gevolg van zijn”, aldus de woordvoerder.

Enkele leden van de rechtse regeringspartij UMP twijfelen of een wet haalbaar is, omdat een verbod het startsein kan betekenen voor een ingewikkelde juridische strijd door tegenstanders van het verbod. Het verbieden van het dragen van een boerka op straat houdt in dat je iemand beperkt in zijn vrijheid van meningsuiting. Dat kan problemen opleveren met het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Leden van de socialistische partij zijn verdeeld. Weliswaar gaven twee parlementsleden hun steun aan het rechtse wetsvoorstel, maar de overige socialisten zien niets in een algeheel verbod op het dragen van de boerka. Volgens de partij hebben de honderden gesprekken die de parlementscommissie heeft gevoerd met uiteenlopende vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties voldoende duidelijk gemaakt dat de meerderheid van deze mensen niets zag in een wet.

Daarbij zijn de socialisten gepikeerd over het feit dat het president Sarkozy weer is gelukt om de aandacht af te leiden van de echte problemen waarmee Frankrijk te maken heeft. Volgens de partij probeert de UMP met een discussie over de nationale identiteit en de boerka te voorkomen dat er gepraat wordt over de 1 miljoen Fransen die als gevolg van de economische crisis geen baan meer hebben.

De aandacht voor deze onderwerpen is buiten proportie, zegt ook Jean-Daniel Roque van de Franse Protestantse Federatie. „Het aantal dragers van de boerka is gering. Moet je nu een principekwestie maken van een fenomeen dat uiteindelijk zo weinig mensen betreft?”

Exacte cijfers ontbreken, maar een schatting van de politie, vorig jaar juli gemaakt, kwam uit op 367 vrouwen. Volgens de krant Le Figaro betreft het inmiddels 2000 vrouwen.

Voor enkele verkopers van Arabische kleding op de stoffenmarkt van de Saint Antoine in Lyon zijn dat geen getallen om het omstreden gewaad in het assortiment op te nemen. „Daar begin ik niet aan”, zegt een marktkoopman glimlachend. „Als ze er een willen, dan moeten ze er zelf maar een naaien”. „Ik heb die boerka’s hier nog nooit gezien”, zegt een collega. „Het zou me echt verbazen als vrouwen daar nu naar zouden vragen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer