Buitenland

China verwerpt kritiek op internetcontrole

De Chinese regering verwerpt Amerikaanse kritiek op haar controle op het internet. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking vrijdag, aldus het staatspersbureau Xinhua.

ANP
22 January 2010 13:33Gewijzigd op 14 November 2020 09:40
China vindt kritiek ongefundeerd, en laat weten dat het de relatie tussen beide landen kan schaden. Foto EPA.
China vindt kritiek ongefundeerd, en laat weten dat het de relatie tussen beide landen kan schaden. Foto EPA.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, riep China donderdag op zijn burgers onbeperkte toegang te geven tot het internet. Volgens de Chinese zegsman kan de oproep de relatie tussen beide landen schaden.Clinton riep Peking ook op onderzoek te doen naar klachten van internetzoekdienst Google naar aanvallen op zijn dienst. De ‘cyberattacks’ zouden uit China komen. De woordvoerder repte van „ongefundeerde beschuldigingen tegen China". Op de Engelstalige staatswebsite Global Times werd de kritiek van Clinton „informatie-imperialisme" genoemd.

Volgens Clinton is internet „een enorme bron van vooruitgang" geweest voor China, maar dreigt het land zich af te schermen voor de vooruitgang van de komende eeuw door de toegang tot internet te beperken. De zegsman van het Chinese departement zei dat het internet in China open is en dat de regering de verdere ontwikkeling van het internet in China steunt.

China telt naar eigen zeggen 384 miljoen internetgebruikers, meer dan 3,5 miljoen websites en 180 miljoen blogs. Veel websites zijn in China echter niet toegankelijk. Ook grijpen de autoriteiten in bij belangrijke gebeurtenissen of rellen. Zo was het tijdens etnische rellen vorig jaar in het oosten van China niet mogelijk om te zoeken op het trefwoord Urumqi, de stad waar de rellen plaats hadden. Ook andere diensten werden destijds geblokkeerd zoals Twitter en Facebook.

Google meldde vorige week dat hackers hadden geprobeerd om onder meer het Gmailaccounts van Chinese mensenrechtenactivisten te infiltreren en dat de hackers uit China kwamen. Google liet daarna weten te overwegen China te verlaten.
Volgens internetbeveiligers voert China geregeld digitale aanvallen uit, maar houden de meeste bedrijven dit stil.

Mensenrechtenactivisten zijn het voornaamste doelwit, zei Miko Hypponen van het bedrijf F-Secure recentelijk tegen de Britse omroep BBC.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer