Rouvoet geeft Pechtold denkduwtje
ChristenUnieleider en vicepremier Rouvoet wil D66-fractievoorzitter Pechtold graag een denkduwtje geven in zijn visie op de scheiding tussen kerk en staat.
De democraat stelde vorige week dat hij weliswaar voorstander is van de scheiding tussen kerk en staat, maar niet voor een scheiding tussen kerk en straat. Daarmee gaf Pechtold aan dat hij de inbreng van religieuze organisaties in de samenleving waardeert.Rouvoet zei donderdag tijdens een ontbijt met Haagse predikanten en voorgangers dat D66 nog een stap verder moet gaan, namelijk door bezwaren tegen subsidiëring van organisaties op christelijke of levensbeschouwelijke grondslag te laten varen.
„Het is niet logisch om in het publieke domein onderscheid te maken naar wat mensen drijft. Organisaties op godsdienstige of levensbeschouwelijke grondslag verdienen het om gelijk te worden behandeld met organisaties op zogenaamd neutrale grondslag”, zo stelde Rouvoet op de bijeenkomst, die was georganiseerd door de Haagse ChristenUniekiesvereniging.
Rouvoet doelde op de discussies in een aantal gemeenten waar subsidiëring van Youth for Christ, Scharlaken Koord en andere christelijke organisaties (bijna) is gestaakt.
De ChristenUnieleider stelde dat politici de waarde van de kerk niet in geld moeten uitdrukken. Regelmatig verschijnen berichten waarin staat hoeveel geld de maatschappij bespaart door het onderlinge hulpbetoon door kerkleden.
„Natuurlijk is het mooi meegenomen in tijden van bezuinigingen als we lezen dat kerken de maatschappij geld besparen. Maar de waarde van de kerk is niet in geld uit te drukken. De kerk heeft een sleutelrol gekregen, en die is om in de wereld het Woord te verkondigen. Dat doet ze mede door present te zijn in de samenleving. Maar politici moeten goed beseffen dat de kerk meer is dan een sociale instelling”, aldus Rouvoet.
Hij betoogde verder dat de kerk niet is bedoeld als ark, waarin christenen met elkaar ronddobberen, mopperend op het slechte weer: „Nee, als het plenst, moeten christenen buiten zijn.”