„Onze vrijheden staan op het spel”
De loftuitingen jegens president Obama waren het afgelopen jaar niet van de lucht. En ook onder groepen christenen werd Obama geprezen, bijvoorbeeld vanwege zijn op mensenrechten gerichte beleid. Behoudende christenen in Amerika laten echter een ander geluid horen. „Ik ben een kapitalist in hart en nieren, en verfoei de groeiende macht van de staat.”
Ds. H. Ray Newman is hoofd van de afdeling ethiek en maatschappelijke zaken bij de Southern Baptist Convention, dat zijn hoofdkantoor heeft in de stad Duluth, in het noorden van de Amerikaanse staat Georgia. Newman behoort tot het conservatief christelijk volksdeel van de Verenigde Staten, en die identiteit werkt nadrukkelijk door in zijn beoordeling van ”een jaar Obama”.Newmans verwachtingen aan het begin van Obama’s regeerperiode waren dubbel en dwars uitgekomen, zegt hij vanuit zijn kantoor in Duluth. „Obama blijkt liberaler en nog linkser georiënteerd dan ik had verwacht.”
De baptistenvoorganger zegt niets positiefs te kunnen bedenken over het regeerbeleid van Obama. Vanuit christelijk-concervatief oogpunt bekeken was Obama’s agenda ronduit radicaal en links. Zelfs doorsnee-Amerikanen vinden dat, stelt Newman.
Als voorbeeld noemt hij Obama’s verruiming van de abortuswetgeving. „Via het nieuwe zorgstelsel, dat nu wordt voorbereid, zal abortus straks medegefinancierd worden door de federale overheid, en dus betaald worden met ons belastinggeld. Dat staat haaks op wat wij als conservatieve christenen voorstaan. Voor ons is het leven van God geschonken en dient het daarom gerespecteerd te worden. De Schepper van het leven zal het eens Zelf wegnemen”.
Ook de liberale houding jegens homoseksualiteit is voor Newman een gruwel. „Het lijkt erop dat veel van Obama’s adviseurs nauwe banden hebben met de wereld van homoseksuelen, met alle gevolgen van dien als het gaat om wetgeving. Voor ons behoudende christenen is dat een moeilijk te verteren punt.”
Als het gaat om de aanpak van de financiële en economische crisis heeft Obama het evengoed bij Newman verbruid. „U verwacht van mij toch niet dat ik de staatsovername van private bedrijven als iets positiefs zie? Ik ben een kapitalist in hart en nieren en geloof eerder in minder dan in meer overheidsinvloed op de samenleving. De overname van banken en van de auto-industrie verfoei ik ten zeerste.” Newman zegt dat er ook nog geen vruchten uit voort zijn gekomen. „Zegt u nu zelf, in deze twee sectoren gaat het toch nog lang niet zo goed als het zou moeten? Van een verwachte groei van banen is in ieder geval geen sprake.”
Newman hekelt verder Obama’s ”apology-tour”, aan het begin van zijn ambtstermijn, waarbij hij zich in het buitenland verontschuldigde voor het Amerikaanse buitenlandse beleid in het verleden. Maar is het onder zijn bewind nu zo veel beter gegaan? vraagt hij zich af. „Iran doet nog altijd wat het zelf wil, en in de VS praten we wel over hardere sancties, maar intussen is in Iran nog geen nucleaire installatie stilgelegd.”
Wat Obama’s regeerperiode voor de positie van christenen in de Verenigde Staten in het algemeen zal betekenen? Newman wijst vooral op het gevaar burgervrijheden te verliezen door een te dominante staatsinvloed. „Daar moeten we alert op zijn, dat dit niet gebeurt.”
Hij voegt eraan toe dat het er niet toe doet welke president er aan het roer staat. „Iedere versterking van de overheid ten koste van de samenleving moet ons wakker schudden: onze vrijheden staan op het spel.