Weinig steun voor rapport van WRR over hulp
Behalve de VVD is niemand in politiek Den Haag het grotendeels eens met het rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) over zestig jaar ontwikkelingshulp.
De VVD reageerde maandag „blij verrast” op het rapport ”Minder pretentie, meer ambitie”. De liberalen constateerden tevreden dat de WRR „net als de VVD vindt dat de hulp in zijn huidige vorm weinig effect heeft.”Traditionele hulp in de vorm van armoedebestrijding heeft zijn langste tijd gehad, aldus de VVD. „Het is tijd voor hervormingen.”
De belangrijkste hervorming die de WRR in zijn rapport voorstelt, stuit bij de liberalen echter op kritiek. De raad pleit voor de oprichting van een nieuw overheidsorgaan, NLAID, dat alle hulpinitiatieven zou moeten coördineren. De VVD ziet daar niets in: „Wij pleiten juist voor onafhankelijke beleidscontrole om de effectiviteit van, en controle op ontwikkelingssamenwerking te verbeteren”, zei Kamerlid Ten Broeke. „Die er helaas nog steeds niet is.”
Van alle andere politieke partijen ziet alleen de SP iets in NLAID. Ook minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) wijst een dergelijk centraal bureau van de hand. „Dit advies is niet zonder problemen”, zei de bewindsman gisteren toen hij het rapport in ontvangst nam. „Nog een bureaucratische laag erbij kan ook een stap terug betekenen.”
Ook het advies van de WRR om niet krampachtig vast te houden aan de norm dat 0,7 procent van het bruto binnenlands product aan ontwikkelingshulp moet worden gespendeerd, maakte de tongen los. Koenders wil de norm niet loslaten. „Hij is internationaal vastgesteld. Het is staand beleid dat Nederland wil vasthouden aan zijn internationale verplichtingen.”
PvdA, SP en GroenLinks noemden de norm gisteren juist goed als stok achter de deur om de hulp op een hoog peil te houden. Voor ChristenUnie-Kamerlid Voordewind symboliseert de norm „morele toewijding.” De VVD wil graag af van de „heilige” norm. Het CDA is bereid erover te discussiëren.
Volgens de drie grote hulporganisaties Hivos, Oxfam Novib en ICCO legt het WRR-rapport te veel nadruk op economische groei als vorm van duurzame ontwikkeling.
Oxfam Novib vindt dat de WRR te gemakkelijk over het belang van armoedebestrijding heen stapt. Hivos waarschuwt dat vooral de elite beter wordt van economische vooruitgang en meent dat de welvaart wel eerlijk moet worden verdeeld.
ICCO vindt dat er in het rapport nauwelijks aandacht is voor andere noodzakelijke voorwaarden voor duurzame ontwikkeling, namelijk mensenrechten, gelijke machtsverhoudingen en betere toegang van grote groepen mensen tot basisvoorzieningen.