Economie

Meilink varieert in lengte, breedte en hoogte

Bij Meilink pakken ze net zo makkelijk een schroefas van 20 ton als een gevoelige chipmachine in. „Alle kisten worden bij ons op maat gemaakt.”

Riekelt Pasterkamp
19 January 2010 09:26Gewijzigd op 14 November 2020 09:38
BORCULO – Meilink Groep in Borculo maakt verpakkingen op maat. Overal tussen de enorme hoeveelheden hout in de Borculose panden van Meilink zijn mensen aan het werk. Zagen, timmeren, boren. Een eldorado voor timmerlieden. De productie van alle kisten is p
BORCULO – Meilink Groep in Borculo maakt verpakkingen op maat. Overal tussen de enorme hoeveelheden hout in de Borculose panden van Meilink zijn mensen aan het werk. Zagen, timmeren, boren. Een eldorado voor timmerlieden. De productie van alle kisten is p

In een hoek van een van de fabriekshallen van de Meilink Groep in Borculo staat een gigantische houten kist. Afmeting: 1211 x 291 x 350 centimeter. Gewicht: 19.500 kilo. Inhoud: een machine voor de productie van auto- en vrachtwagenbanden. Bestemming: India. „Maken we in een dag”, zegt algemeen directeur Peter Rikken (41). „En reken erop dat het hout in India al is besproken. Misschien gaan ze er wel in wonen.”Van een enorme kist waar met gemak een dozijn stacaravans in kan worden verpakt, kijken ze bij Meilink niet op. „Alle kisten worden bij ons op maat gemaakt. Vijf kisten van dezelfde afmeting is al veel. We kunnen oneindig variëren in lengte, breedte en hoogte.”

De historie van de Meilink Groep gaat terug tot 1874. Bernard Meilink richtte toen een houtzagerij op, pal naast de kerk in Borculo. In 1946 verkocht de familie Meilink de houtzagerij aan Frits Braam. Hij verschoof het accent van het zagen van hout naar het produceren van kisten en het verpakken van goederen.

Begin jaren 80 nam Jacques Rikken het bedrijf over. Hij introduceerde de eerste computers en loodste Meilink het digitale tijdperk binnen. Concurrenten als het Amsterdamse Hoffman en Varekamp uit Utrecht werden overgenomen. Ook de kistenfabriek en verpakkingsdivisie van Philips werd door Meilink ingelijfd.

Anno 2010 bestaat de Meilink Groep met 300 medewerkers uit vijf bedrijven. Meilink Groep is marktleider in de Benelux. „We verpakken alles wat verpakt moet worden”, zegt Rikken. Van onderdelen voor Mercedes tot vleugels van het Gulfstream-zakenvliegtuig. „Van de vleugels hebben we er al bijna 500 vervoerd. De kisten zijn 14 meter lang en de speling in de kist mag niet meer dan 2 centimeter zijn.”

Veelal gaat het om gevoelige apparatuur van klanten als Mercedes, ASML en Stork/Fokker. „Medische apparatuur mag niet eens de fabriek uit als er geen verpakking omheen zit. Het is vaak de combinatie van volume, gewicht en kostbaarheid. We kunnen machines van miljoenen euro’s thuis inpakken en onbeschadigd waar ook ter wereld afleveren.”

Overal tussen de enorme hoeveelheden hout in de Borculose panden van Meilink zijn mensen aan het werk. Zagen, timmeren, boren. Een eldorado voor timmerlieden. De productie van alle kisten is puur handwerk. Rikken wijst op opdrachten, verpakt in rode mapjes. „Die moeten snel door. Groene mapjes betekenen dat er wat langer over gedaan kan worden. Ik zie graag veel rode mapjes.”

Uiteraard kent het bedrijf kroontjes op de conduitestaat. Zo werd eens een complete raffinaderij in Wörth am Rhein verscheept in 1300 zeecontainers. „We produceerden 3000 kisten en zijn negen maanden lang met tachtig man aan het werk geweest om de raffinaderij in te pakken.” Ook een Apeldoornse papierfabriek werd door Meilink verkast. In augustus vorig jaar maakte het bedrijf een kist waar de zonneauto 21Revolution van het Solar Team Twente ter waarde van 1,3 miljoen euro in werd vervoerd. De bolide deed mee aan een race in Australië.

Het afgelopen jaar kreeg ook Meilink een tik van de recessie. „We zijn 15 procent in omzet gedaald”, vertelt Rikken. Om het bedrijfsrisico meer te spreiden legt Meilink zich ook nadrukkelijk toe op verpakkingsmateriaal als touw en plakband en de productie van kartonnage. „Niet alles hoeft in hout.”

Om dat te bewijzen laat Rikken een doos van karton zien die in stevigheid en kwaliteit niet onder doet voor hout. „Onder de naam M-Quality introduceerde Meilink hoogwaardige kartonnen verpakkingen voor zware toepassingen.” Het dikste karton bestaat uit drie lagen en is 15 millimeter dik. „Groot voordeel is het gewicht. Een doos van karton is veel lichter dan hout.” De poststukken voor de militairen in Uruzgan zijn tijdens de feestdagen in dozen van Meilink vervoerd.

Meilink heeft in Borculo 120 mensen aan het werk en is daarmee op de melkfabriek na de grootste werkgever in het Achterhoekse stadje. De fabriekspanden staan aan weerszijden van de Kamerlingh Onnesstraat op het industrieterrein buiten het dorp. Tussen de panden duiken ineens twee woonhuizen op. Rikken kent het verhaal. „Dat stamt uit de Koude Oorlog toen we spullen verpakten voor defensie. Voorwaarde was wel dat er toezicht op het terrein was en dus kwamen er woningen voor medewerkers. Er wonen nu nog steeds mensen die bij ons werken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer