Politiek

Van der Vlies geeft SGP-jongeren huiswerk

De SGP-jongeren trapten vrijdag in Barneveld een tour van zes bijeenkomsten rond hun beginselmanifest ”Kernideeën” af. Ze kregen van SGP-partijleider Van der Vlies meteen wat huiswerk mee.

Kees de Groot
15 January 2010 22:23Gewijzigd op 14 November 2020 09:37

„”Kernideeën” is bedoeld als eigen, herkenbaar” verhaal, lichtte oud-SGP-jongerenvoorzitter Jan Kloosterman aan het begin van de avond toe. Tegelijkertijd benadrukten hij en medeauteur van het manifest Geert Schipaanboord dat het document geen antwoord biedt op alle vragen, noch onveranderbaar zou zijn.SGP-partijleider Van der Vlies gebruikte zijn toespraak om, naast lof, ook enkele kanttekeningen bij ”Kernideeën” te plaatsen. Het beginselmanifest „schuurt aan tegen het conservatieve gedachtegoed”, constateerde hij. „Er wordt een combinatie gezocht tussen ons onvervreemdbare christelijke gedachtegoed en het conservatisme.”

Van der Vlies vroeg zich af of die combinatie „wel de meest gelukkige is.” „Hoe langer ik erover nadenk, hoe liever het mij is om te blijven spreken van christelijk, zonder toevoegsel. Ik leg dat maar even bij jullie terug.”

Verder raadde hij zijn jonge achterban aan „te blijven zoeken naar het heimwee dat de situatie in Nederland niet is zoals zij zou moeten zijn.”

De vrijheid van onderwijs bijvoorbeeld, stelde hij, is enerzijds een groot goed. Maar tegelijkertijd gebruiken anderen die vrijheid om hun kinderen on-Bijbels en niet-christelijk onderwijs te geven. „Het zou goed zijn voor álle kinderen als ze onderwijs zouden krijgen uit de Bijbel.”

Voor de vrijheid van godsdienst geldt iets vergelijkbaars, vervolgde de SGP’er. „Het kan ons niet om het even zijn of mensen naar de kerk of de moskee gaan.”

De volgende generatie hoeft niet precies hetzelfde te zeggen als hij, betoogde Van der Vlies. „Ik heb de woorden van ds. Kersten ook niet letterlijk overgenomen. Als we maar wel op hetzelfde aambeeld blijven slaan.”

Kloosterman onderstreepte in zijn reactie dat christelijk conservatisme voor hem betekent dat „de christelijke traditie en cultuur superieur is.”

Schipaanboord haakte aan bij het zoeken naar heimwee. „Juist het conservatisme wordt daardoor gekenmerkt. Zie bijvoorbeeld ds. Doornenbal.”

Van der Vlies –„ik zal hier de enige zijn die hem persoonlijk goed gekend heeft”– repliceerde: „Conservatisme in den brede opgevat is toch iets heel anders dan wat ds. Doornenbal voorstond.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer