Koninklijk Huis

Constantijn, voormalig koning der Hellenen

Koning Constantijn is momenteel de bekendste vorst zonder troon. Hij heeft goede contacten met de Europese hoven, maar zelf heeft hij geen troon of paleis meer.

14 January 2010 10:35Gewijzigd op 14 November 2020 09:36
De Griekse koning Constantijn, met zijn vrouw Anne-Marie. Foto EPA
De Griekse koning Constantijn, met zijn vrouw Anne-Marie. Foto EPA

Constantijn heeft geen gemakkelijke start als hij in 1964 zijn overleden vader moet opvolgen. Als 24-jarige moet hij leidinggeven aan het roerige Griekenland. In het land woedt een felle strijd tussen communisten en aanhangers van de monarchie.Beide groepen proberen de macht naar zich toe te trekken. In 1965 komt de on­ervaren koning onder vuur te liggen door –samengevat– het eigenhandig benoemen van een nieuwe premier. Dat leidt tot een escalatie, met als eindresultaat dat Constantijn in 1967 met zijn familie moet vluchten.

In 1973 valt het doek definitief voor hem als de zittende militaire regering de monarchie afschaft. Het Griekse volk steunt de beslissing. De koninklijke familie –officieel het Huis van Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg– keert pas in 1981 even terug in het vaderland. Zij krijgt toestemming om de begrafenis van de moeder van de koning bij te wonen, maar moet daarna direct vertrekken.

De verhoudingen blijven slecht. In 1994 ontnemen de Grieken hun voormalige koning het Griekse paspoort, waarin hij omschreven stond als „Constantijn, voormalig koning der Hellenen.”

De koning woont met zijn vrouw, koningin Anne-Marie, in Londen. Hij heeft er een klein kantoor van waaruit hij zijn zaken behartigt en naar buiten treedt, onder meer via een website: greekroyalfamily.org.

De laatste jaren zijn de Grieken wat vriendelijker voor hun oud-koning. Zo bezit Constantijn weer een stuk grond bij Athene.

Als de Grieken hem zouden terugroepen, zou hij daaraan gehoor geven, maar in een interview met CNN zei de vorst in 2002 dat hij zich erbij neerlegt als de Grieken het liever bij een president houden. Als er maar vrede is. Wel mist de vorst zijn vaderland, zo zei hij in hetzelfde interview. „Het slechtste van heel de kwestie is dat je de mensen van het land mist, je familie het land niet kunt laten zien en je kleinkinderen niet opgroeien in je eigen vaderland.”

Koning Constantijn heeft goede contacten met de andere koninklijke families van Europa. Bij grote gebeurtenissen, zoals het huwelijk van prins Willem-Alexander, zijn hij en zijn vrouw erbij. Een goede vriend van de koning is de Engelse prins Charles. Hun beider opa’s waren broers. Er zijn meer lijnen naar andere koninklijke families: koningin Sofia van Spanje is een zus van koning Constantijn en koningin Margaretha van Denemarken is zijn schoonzus.

De koning en zijn vrouw hebben vijf kinderen: prinses Alexia (1965, getrouwd, vier kinderen), kroonprins Pavlos (1967, getrouwd, vijf kinderen), prins Nikolaos (1969) en de twee nakomertjes prinses Theodora (1983) en prins Philippos (1986). Op 28 december maakten de koning en koningin de verloving van hun zoon Nikolaos met Tatiana Blatnik bekend.

Dit is de eerste aflevering in een tweewekelijkse serie over koninklijke families zonder troon.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer