„Ik moet bidden als het schemert”
Wel of niet onder werktijd naar het vrijdaggebed in de moskee? Wel of niet onder werktijd bidden? Liever niet, zegt een uitzendbureau in Limburg. Het is voor mij verplicht, zegt een Limburgse moslim. Dinsdag troffen beide partijen elkaar bij de Commissie Gelijke Behandeling (CGB).
Hij geeft toe: de gebedsregels van de profeet Mohammed komt hij „heel erg strikt” na. De tot de islam bekeerde Limburger De Jong –lange baard, grijs, wijdvallend gewaad– is er niet de man naar om een loopje met zijn geloof te nemen, ook al gaat het merendeel van de moslims in Nederland losser om met de gebedsregels.„Iedere moslim zou zo strikt moeten zijn. Het gebed is na de geloofsbelijdenis de tweede zuil van de islam. Velen beseffen niet wat voor grote zonde het is als je een gebed mist.”
Die principes hebben wel hun prijs. De Jong werd vorig jaar afgewezen door een uitzendbureau in Venray dat mensen zocht voor magazijnwerk in een fabriek. De Jong solliciteerde, maar werd bedankt nadat hij had aangegeven op vrijdagmiddag graag naar de moskee te willen en mogelijk onder werktijd zou moeten bidden.
„De meeste gebeden kunnen in de pauzes gebeuren”, gaf hij gisteren aan voor de CGB. „Maar het avondgebed moet verplicht tussen zonsondergang en het tijdstip dat de rode schemer in de lucht verdwenen is. Dat is maximaal een halfuur. In die tijd is er meestal geen pauze.”
Ook moskeebezoek op vrijdag ziet De Jong als verplicht, zij het niet elke week. „Maar eens in de drie weken is het minimum, en ook dan al ben ik zondig.”
Het uitzendbureau verweerde zich met de stelling dat de fabriek mensen zocht die onvoorwaardelijk beschikbaar waren. „Meneer De Jong was dat duidelijk niet.”
De CGB doet binnen acht weken uitspraak. Die uitspraak is overigens niet bindend.