SGP: Alcoholgrens naar 21 jaar
De leeftijdsgrens voor het bezit van alcohol kan in de toekomst eventueel naar 21 jaar. Dat zei SGP-Tweede Kamerlid Van der Staaij maandagavond tegenover deze krant. ChristenUnie-Kamerlid Voordewind bepleit een grens van 18 jaar.
Van der Staaij en Voordewind voerden gisteravond in Urk een krachtig pleidooi om de minimumgrens voor alcoholgebruik te verhogen van 16 naar 18 jaar. De SGP’er ging desgevraagd nog verder en hoopt dat in de toekomst mensen pas vanaf 21 jaar in het openbaar alcohol in hun bezit mogen hebben.De twee gingen gisteravond samen met de Kamerleden Bouwmeester (PvdA) en Joldersma (CDA) in het Urkse gemeentehuis in gesprek met plaatselijke maatschappelijke organisaties. Na afloop gaven ze een persconferentie. De Kamerleden bespraken de alcoholproblematiek in Urk.
Binnenkort verschuift de controle op alcoholverkoop van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) naar de gemeente. Dat was voor burgemeester Kroon van Urk aanleiding om met de Kamerleden in gesprek te gaan.
ChristenUnie-Kamerlid Voordewind gaf aan dat onderzoeken uitwijzen dat jongeren onder de 21 jaar hersenbeschadigingen kunnen oplopen door het gebruik van alcohol. Toch wil hij niet pleiten voor het verhogen van de leeftijdsgrens naar 21 jaar. „Dat is politiek niet haalbaar. Wel pleit ik voor een grens van 18 jaar. De meeste landen binnen de Europese Unie hebben een grens van 18 jaar. Ik zou dankbaar zijn als die grens in Nederland ook komt. Dan worden veel hersencellen gered.”
Voordewind wijst erop dat veel zogenaamde comadrinkers de leeftijd van 13, 14 of 15 jaar hebben. Volgens hem kan het verhogen van de leeftijdsgrens naar 18 jaar ertoe leiden dat jonge kinderen minder snel alcohol gaan drinken. Hij wil ook een leeftijdsgrens van 16 jaar voor cafébezoek. In een café zou de grens voor alcoholgebruik overigens wel op 18 jaar moeten liggen.
Bouwmeester (PvdA) en Joldersma (CDA) zagen niets in het verhogen van de leeftijdsgrens voor alcoholgebruik. Volgens hen wordt de problematiek dan verplaatst van het café naar de huiskamer en keten waar jongeren dan alsnog veel drinken. Bouwmeester wil dat er overal wordt gevraagd naar een identiteitsbewijs wanneer een jongere alcohol wil kopen. „Dus ook in sportkantines en in cafés.”
De Urker burgemeester Kroon pleit ervoor om op landelijk niveau geen alcohol meer te verkopen vanuit de supermarkten, om zo duidelijk te maken dat alcohol geen normaal product is. „Supermarkten verkopen bier onder de kostprijs om klanten te lokken. Slijterijen zullen dat niet doen.” Bovendien zijn de kassamedewerkers bij supermarkten volgens hem vaak zo jong dat ze niet altijd om iemand identiteitsbewijs durven te vragen. „In een slijterij zijn er vaak oudere werknemers.”
Kroon vond geen gehoor bij de Kamerleden. Wel zou Van der Staaij supermarkten willen verbieden te stunten met alcohol. Mixdrankjes gaan wat hem betreft uit de schappen.
Burgemeester Kroon vroeg de Kamerleden aan gemeenten geld toe te zeggen nu de controle op alcohol bij de gemeenten komt te liggen. Ook Van der Staaij pleitte voor ondersteuning van de gemeenten. Joldersma (CDA) wilde echter niets toezeggen.
Alle partijen waren het erover eens dat er vooral een mentaliteitsomslag moet komen. Bouwmeester: „Als ouders het normaal vinden dat hun kinderen in het ziekenhuis belanden door alcoholmisbruik, dan is dat pure kindermishandeling.”
Voordewind: „Ouders moeten het goede voorbeeld geven. Jongeren kijken hier niet raar op als vaders beschonken thuiskomen. We moeten ervoor zorgen dat ze daar wel verbaasd over zijn. Er moet een omslag komen in het denken over alcoholgebruik.”
Van der Staaij: „Wanneer je herhaaldelijk aan de orde stelt wat alcohol met je doet, wordt het normaal om alcoholmisbruik af te wijzen. Bij het ontmoedigen van roken is het ook gelukt. Het is nu heel normaal dat je ergens niet meer mag roken. Dat moeten we ook bereiken bij alcoholmisbruik.”