Akkoord EU en Zwitserland over bankgeheim blijft uit
Een akkoord tussen de Europese Unie en Zwitserland over het verschaffen van gegevens over geheime spaarrekeningen is nog altijd niet bereikt. Daardoor kan het principeakkoord uit januari van de EU-landen onderling voorlopig niet worden omgezet in een harde overeenkomst.
Europees commissaris Bolkestein heeft donderdag voor de zoveelste keer overlegd met de Zwitserse minister Villiger van Financiën. Bolkesteins woordvoerder zegt dat het overleg geen akkoord heeft opgeleverd, al zou er wel voortgang zijn geboekt.
Het akkoord van janauri werd nog met veel tamtam gevierd als een doorbraak, maar diplomaten betwijfelen inmiddels of er wel zoveel bereikt is als destijds gedacht. Een Europees akkoord om het bankgeheim op termijn helemaal af te schaffen, waartegen Luxemburg en Oostenrijk zich hevig hebben verzet, kon immers pas tot stand komen nadat Zwitserland plus kleinere belastingparadijzen zoals Liechtenstein bereid waren hun kluisdeur een beetje te openen.
Bedoeling was dat deze ’derde landen’ op zijn minst de zogenaamde OESO-normen zouden accepteren. Die schrijven voor in welke situaties ze informatie moeten verschaffen over ’zwartspaarders’ aan de fiscus van een ander land. De Zwitsers weigeren echter vooralsnog.
In het akkoord van janauri zou al vanaf begin 2004 de eerste stap in werking treden: de landen die het bankgeheim niet opheffen, gaan dan namens de fiscus van de vragende lidstaat belasting heffen op de rente van de zwartspaarder. Door het vele uitstel van een definitief akkoord is het volgens diplomaten de vraag of die datum nog gehaald kan worden. De federatie van Europese banken heeft al geklaagd dat er snel duidelijkheid moet komen omdat de inning van de belasting anders technisch niet meer mogelijk is.
Griekenland, momenteel EU-voorzitter, heeft al een extra vergadering van ministers van Financiën ingelast op 19 maart, omdat de vergadering van vrijdag 7 maart vrijwel zeker geen akkoord oplevert.