Economie

IJsland riskeert isolement

LONDEN - IJsland riskeert „financiële isolatie” wanneer het een regeling afwijst die Britse en Nederlandse spaarders die geld verloren met de ondergang van de bank Icesave, moet compenseren. Dit zei de Britse staatssecretaris van Financiële Diensten, Paul Myners, dinsdagavond tegen de BBC.

Redactie digitale media
6 January 2010 06:07Gewijzigd op 14 November 2020 09:32
LONDEN - IJsland riskeert „financiële isolatie” wanneer het een regeling afwijst die Britse en Nederlandse spaarders die geld verloren met de ondergang van de bank Icesave, moet compenseren. Dit zei de Britse staatssecretaris van Financiële Diensten, Paul
LONDEN - IJsland riskeert „financiële isolatie” wanneer het een regeling afwijst die Britse en Nederlandse spaarders die geld verloren met de ondergang van de bank Icesave, moet compenseren. Dit zei de Britse staatssecretaris van Financiële Diensten, Paul

De controverse in IJsland over de schadevergoedingen aan Britten en Nederlanders kan de Britse houding tegenover de IJslandse pogingen lid van de Europese Unie te worden, negatief beïnvloeden, waarschuwde de bewindsman.Het Britse ministerie van Financiën heeft in een verklaring al laten weten dat het verwacht dat IJsland aan zijn verplichtingen voldoet. Het parlement van het 320.000 inwoners tellende IJsland heeft met een minimale meerderheid ingestemd met een regeling waarbij de IJslandse staat 3,8 miljard euro belooft uit te keren aan de getroffen spaarders.

President Olafur Ragnar Grimsson van IJsland weigert echter zijn handtekening onder de regeling te zetten. Hij zei een referendum te willen, nadat ongeveer een kwart van de bevolking zijn handtekening onder een petitie had gezet om de regeling af te wijzen.

Minister Wouter Bos (Financiën) is „zeer teleurgesteld” dat de IJslandse president het Icesave-akkoord met Nederland en Groot-Brittannië weigert te ondertekenen.

De minister wil dat de IJslandse regering snel een toelichting geeft op de situatie die nu is ontstaan. Het uitblijven van een oplossing vindt hij onaanvaardbaar. Volgens Bos blijft staan dat IJsland verplicht is terug te betalen aan ons land. Nederland en Groot-Brittannië leenden aan IJsland om gedupeerde spaarders van de omgevallen spaarbank Icesave tegemoet te komen. Voor Nederland gaat het om 1,3 miljard euro, bij Groot-Brittannië om 2,5 miljard.

Bos houdt er vertrouwen in dat het nog goed komt. „Er komt nog een referendum. Ook IJsland zal moeten inzien dat het niet eerlijk is om de Nederlandse belastingbetaler op te laten draaien voor het falen in IJsland”.

De bewindsman wilde niet speculeren over de stappen die Nederland eventueel kan zetten. Bos zei met zijn Britse collega te willen spreken over de situatie. Volgens Bos is er in het akkoord volop rekening gehouden met de moeilijke situatie waarin de IJslandse economie zich bevindt. „Maar het houdt een keer op. Wij willen ons geld terug. Er is schappelijk onderhandeld”.

In het televisieprogramma Nova zei hij dinsdagavond dat hij IJsland nog wel even de tijd wil geven. Ook wordt hij bemoedigd door de gedachte dat Nederland niet alleen staat, maar Groot-Brittannië naast zich weet, ook in het IMF. Als IJsland de verplichtingen niet nakomt, moet het mogelijke lidmaatschap van het land van de EU nader tegen het licht worden gehouden, zo bleek uit de woorden van Bos.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer