„Nieuwe loonaangifte helpt bazen nauwelijks"
DEN HAAG (ANP) – De invoering van de nieuwe loonaangifte neemt waarschijnlijk werkgevers nauwelijks administratieve rompslomp uit handen, zoals het kabinet had beoogd. Alleen zeker is dat er eenmalig 8,6 miljoen euro extra kosten zijn door een stijging van de administratieve lasten bij de invoering van de zogeheten eenduidige loonaangifte. Dat schrijft het adviescollege toetsing administratieve lasten Actal deze week aan de Tweede Kamer, die deze maand de kabinetsplannen bespreekt.
Zo denkt Actal dat ondanks de automatisering van de loonaangifte werkgevers toch hun eigen loonadministratie in stand houden. Mede omdat er door ingewikkelde regels, bijvoorbeeld op het gebied van dagloon en vakantiebijslag, nog veel fouten gemaakt worden in de aangifte. Ook wordt verwacht dat uitkeringsinstituut UWV de bazen zal blijven bestoken met verzoeken om extra informatie. VVD–Kamerlid Blok zei dinsdag dat zijn „somberste vermoedens" worden bevestigd.Voor de kerst vroeg Blok al met collega’s van CDA, PvdA en SP minister Donner (Sociale Zaken) en staatssecretaris De Jager (Financiën) voorlopig „geen onomkeerbare stappen te ondernemen” met de invoering van de eenduidige loonaangifte, omdat zij twijfels hebben over de plannen. Op hun verzoek wordt deze maand nog een hoorzitting gehouden met de Belastingdienst, UWV, werkgeversorganisaties en loonadministratiebedrijven. Een eerdere poging om de loonaangifte te vereenvoudigen veroorzaakte grote automatiseringsproblemen bij het UWV en de Belastingdienst.
„We moeten niet nodeloos tientallen miljoenen euro’s aan automatiseringsprojecten verstoken, terwijl onduidelijk is wat de gevolgen zijn”, aldus Blok. Volgens hem moeten Donner en De Jager nu eerst de kritiekpunten van Actal aanpakken en bijvoorbeeld haast maken met het vereenvoudigen van regels voor werkgevers. „De administratieve rompslomp is niet met automatiseringsprojecten op te lossen, als regels zo ingewikkeld blijven”, stelt hij.