Politie in actie tegen toename overvallen
Een tophonderd van overvallers, snellere alarmering van politiekorpsen, grotere inzet van helikopters. Dat zijn enkele maatregelen die de politie neemt om de stijging van het aantal overvallen een halt toe te roepen.
Korpschef R. G. C. Bik van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) zei dat dinsdagmorgen in Driebergen. Volgens de KLPD heeft de politie grote moeite het stijgende aantal overvallen in Nederland te keren. Ondanks tegenmaatregelen en de oprichting van speciale taskforces nam het aantal overvallen het afgelopen jaar met 22 procent toe tot 2840. Bik noemde die toename „zorgwekkend.” In 2000 waren er 2800 overvallen, dat nam in 2006 af tot 1900, maar het aantal steeg daarna tot 2440 in 2008 en 2840 in 2009.Waren vroeger horeca, benzinepompen en financiële instellingen het doelwit, nu hebben de meeste overvallen plaats in de detailhandel, gevolgd door particuliere woningen (28 procent), met horeca op de derde plaats. Ruim de helft heeft plaats in de regio’s Amsterdam, Rotterdam en Midden-West-Brabant. De meeste overvallers zijn autochtone Nederlanders, de tweede groep in grootte zijn Marokkanen.
Meer dan de helft (53 procent) van de overvallers zijn gelegenheidsdaders, 40 procent is wat sterker georganiseerd en 7 procent bestaat uit harde criminelen. Vooral die laatste groep gebruikt geweld en bedreigt de slachtoffers met vuurwapens.
Alleen Flevoland en Rotterdam wisten de toename enigszins te keren, onder meer door veel meer te surveilleren in winkelcentra, het gebruik van DNA-spray waarmee winkeliers hun overvallers onzichtbaar markeren, en door winkelcamera’s te verbinden met de meldkamer van de politie. Er is intensieve samenwerking tussen politie, gemeente en bedrijfsleven nodig, stelt de KLPD.
De helikopters van de KLPD zullen –naast Schiphol voortaan ook vanuit Volkel en Teuge– niet alleen bij overvallen, maar ook voor andere noodhulp vaker worden ingezet. Het korps beschikt over zes lichte en twee middelzware helikopters. Zij hebben volgens Bik een afschrikkende werking.
Eind 2009 is een taskforce overvallen ingesteld onder leiding van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb.
Vanavond lanceert de politie een nationale opsporingslijst: personalia en foto van acht gezochte zware criminelen worden op internet geplaatst. Het publiek wordt om tips gevraagd.
Volgens de Brabantse korpschef L. Th. C. Kuijs, sinds een jaar voorzitter van de Raad van Hoofdcommissarissen, is verdere schaalvergroting van de politie onvermijdelijk. In 1993 is het aantal korpsen verminderd van 146 tot 26, de komende tijd zou dat aantal moeten worden teruggebracht tot 10 a 12, zei hij maandagmiddag op Radio 1. Of zijn voorkeur uiteindelijk uitgaat naar één nationale politie, wilde Kuijs niet zeggen. Volgens Kuijs was de overlast tijdens de recente jaarwisseling beheersbaar. De politie heeft volgens hem voldoende gezag, „maar door alcohol, drugs en pillen kunnen mensen niet altijd meer opbrengen wat ze misschien tijdens hun opvoeding wel geleerd hebben.”
De KLPD is samenwerking met China, Roemenië en Bulgarije begonnen om mensensmokkel, drugshandel en corruptie te bestrijden. De KLPD legde beslag op 425 kil0 harddrugs, 8200 kilo softdrugs en 10,3 miljoen euro. De politiedienst nam 120.000 blaastesten af.
De 112-centrale in Driebergen is het drukste callcenter van Nederland. Vorig jaar telde het 4,8 miljoen oproepen, waarvan 91,6 procent binnen 10 seconden werd beantwoord. Misbruik via gsm kost nog te veel; 75 procent ervan is opzettelijk misbruik. De KLPD heeft de minister gevraagd via een wetswijziging simloze gsm’s van het bellen naar 112 uit te sluiten. Alle andere bellers zijn traceerbaar, beklemtoont de politie. Dit jaar zullen simloze bellers indien nodig al tijdelijk worden geblokkeerd. Het betreft volgens Bik nogal eens oude toestellen die ouders aan kinderen hebben gegeven. „De ouders halen de simkaart eruit, waarna 112 het enige nummer is dat nog gebeld kan worden.”
De KLPD stak het afgelopen jaar 270.000 uur in persoonsbeveiliging. Het Landelijk Dregteam dat vorig jaar werd opgezet, werd tientallen keren ingezet, in Nederland, maar ook in Spanje.
Inmiddels is er een centrale databank met 1,5 miljoen digitale dossiers met vingerafdrukken en afdrukken van handpalmen. Gemiddeld worden per dag 150 identiteiten vastgesteld.