Zes maanden cel voor gooien vuurwerk naar ME
De rechtbank in Rotterdam heeft een 24-jarige man uit Hoek van Holland veroordeeld tot een celstraf van zes maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk voor het gooien van zwaar vuurwerk naar leden van de Mobiele Eenheid.
Bij de volgende jaarwisseling moet de man, net als de twee anderen die zaterdag voor de supersnelrechter verschenen, thuis blijven. De vuurwerkgooier, die ontkende, krijgt bovendien een proeftijd van twee jaar. Hij gaat in beroep. De vierde hooliganzaak werd aangehouden.Een andere nieuwjaarshooligan kreeg een voorwaardelijke celstraf van twee weken, een werkstraf van 50 uur en een schadevergoeding van 50 euro wegens belediging en bedreiging van een agent. Een derde werd veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur, waarvan 50 voorwaardelijk omdat hij een veiligheidscamera en een ruit van een sporthal had vernield. De vierde hooliganzaak werd aangehouden.
Mensen die het leuk vinden om tijdens de jaarwisseling vernielingen aan te richten of zich agressief te gedragen, moeten celstraf krijgen of hoge boetes. Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken heeft dat vrijdag gezegd. De geldboetes moeten volgens haar kunnen oplopen tot 10.000 euro. De eerste verdachten komen zaterdag al voor de rechter.
De afgelopen jaarwisseling is naar haar mening niet rustig verlopen. Er waren weliswaar minder incidenten, maar politie, brandweer en andere hulpverleners hebben volgens haar hard moeten werken om de situatie ’beheersbaar’ te houden.
Ter Horst vindt dat de overheid zo langzaam aan meer dan genoeg heeft gedaan om mensen met zachte hand tijdens de nacht van oud en nieuw op het rechte spoor te houden. Ze deed vrijdag de suggestie aan burgemeesters om bekende onruststokers in hun gemeente een brief te sturen met daarin een waarschuwing voor als ze hun gedrag niet aanpassen.
Voorlopige cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken geven aan dat er zich tijdens de jaarwisseling 2420 incidenten hebben voorgedaan die te maken hadden met de overgang van oud op nieuw. Vorig jaar waren dat er nog 2753. Dit jaar zijn 871 brandstichtingen gemeld. Er waren 138 meldingen van geweld tegen ambtenaren zoals politieagenten, ambulancebroeders en brandweerlieden. Vorig jaar waren dat er nog 97.
Vooral in de grote steden deden zich in de nacht van donderdag op vrijdag ongeregeldheden voor. In Amsterdam werden tachtig mensen gearresteerd, in Rotterdam waren dat er 157, ongeveer de helft meer dan vorig jaar. Agenten arresteerden in Den Haag ongeveer vijftig en in Utrecht 112 personen. De Mobiele Eenheid kwam op diverse plaatsen in het land in actie.
Door het hele land gingen auto’s in vlammen op.
In Culemborg gingen groepen Molukse en Marokkaanse jongeren elkaar tijdens de jaarwisseling te lijf. Een auto ging in vlammen op, een automobilist reed in op enkele mensen en politieagenten werden gekogeld met stenen en vuurwerk. Er zijn al vaker problemen tussen de groepen geweest. De politie heeft een rechercheteam uitgebreid en gaat de verdachten opsporen.
Het openbaar ministerie (OM) meldde dat de politie 850 personen heeft doorgestuurd voor berechting omdat ze verdacht worden van wangedrag tijdens de jaarwisseling. Van die 850 personen zitter er nog 137 vast. Zaterdag 2 januari en maandag 4 januari moeten vijftien van hen in de vier grote steden zich verantwoorden bij supersnelrechtzittingen. De komende tijd wordt bekeken of de andere verdachten voor bijvoorbeeld snelrecht in aanmerking komen of dat ze naar de ’normale’ rechter moeten. Het kan ook zijn dat de verdachten er met een boete vanaf komen.
De vijf personen die zaterdag al voor de rechter komen, hebben zich misdragen in Rotterdam. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt een man ervan dat hij opzettelijk vuurwerk naar een ME’er heeft gegooid. Twee zouden een agent of een beveiliger hebben beledigd en bedreigd en een vierde zou stenen naar een gebouw hebben gegooid. De vijfde verdachte persoon wilde met een vals paspoort Nederland verlaten.
Het OM gaat mensen die geweld hebben gebruikt tegen overheidspersoneel (zoals bijvoorbeeld politieagenten, ambulancepersoneel of brandweerlieden) extra zwaar straffen. De strafeis ligt ongeveer 150 procent hoger dan bij andere, vergelijkbare zaken.