Binnenland

Geen hoger dreigingsniveau na mislukte aanslag

DEN HAAG (ANP) – De mislukte aanslag op de vlucht van Schiphol naar Detroit is geen aanleiding om het dreigingsniveau in Nederland aan te scherpen. Dat blijkt woensdag uit een brief van minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken).

30 December 2009 13:33Gewijzigd op 14 November 2020 09:29
Minister Ter Horst. Foto ANP
Minister Ter Horst. Foto ANP

Eerder deze maand werd het niveau van de algemene terroristische dreiging in Nederland verlaagd van ’substantieel’ naar ’beperkt’. Daartoe werd besloten na een dreigingsanalyse van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb).Voor de luchthavens geldt naast het algemene dreigingsniveau nog het zogenoemde alerteringsniveau ’lichte dreiging’. De mislukte aanslag op 25 december toont volgens Ter Horst aan dat dat gerechtsvaardigd is.

Minister Hirsch Ballin (Justitie) maakte dinsdag na overleg met Janet Napolitano, de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, bekend over te gaan tot het inzetten van bodyscanners op de luchthavens. Volgens Ter Horst gaat het om een „significante verbetering van de beveiliging”, omdat met de bodyscans ook niet metalen materialen opgespoord kunnen worden.

Binnen drie weken worden de bodyscans ingezet op alle vluchten naar de Verenigde Staten. Op de luchthaven Schiphol staan al vijftien van deze apparaten, maar die werden op Amerikaanse vluchten niet ingezet. Volgens Ter Horst wilde de VS dat zelf niet.

Ongeveer de helft van de vijftien bodyscans moet nog aangepast worden, zodat voortaan een computer de mensen controleert. Om de privacy beter te waarborgen wordt pas bij een geconstateerde afwijking een beveiliger ingeschakeld om te fouilleren. Maar ook als alle vijftien bodyscans inzetbaar zijn, kunnen niet alle passagiers naar de VS ermee gecontroleerd worden. Daarom blijft fouilleren volgens Ter Horst altijd nodig.

Ook wordt op verzoek van Nederland in Europees verband begin 2010 gesproken over de inzet van bodyscans. Ter Horst zei dat ze „zeker” graag ziet dat de bodyscans in heel Europa worden ingevoerd. Er is nog discussie over de privacy. De minister benadrukte dat zij van de stroming „veiligheid boven privacy” is.

Volgens Ter Horst moet ook de regering zich nog buigen over een bredere inzet van de bodyscans in Nederland. Daarvoor zijn naar schatting zestig apparaten nodig. Dat kost volgens de bewindsvrouw ongeveer 10 miljoen euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer