Buitenland

„Ngo’s moeten verantwoordelijkheid nemen”

De Egyptische hoogleraar Baha Bakri, voorzitter van de Groene Partij in Egypte, vindt dat de 24.000 Egyptische non-gouvernementele organisaties een grotere rol zouden moeten spelen om conflicten in regio’s waar ze werkzaam zijn tegen te gaan. Bakri sprak vorige week op een bijeenkomst van de Egyptische Stichting voor Begrip tussen de Arabische Wereld en het Westen.

Drs. Kees Hulsman
30 December 2009 08:54Gewijzigd op 14 November 2020 09:29

Vertegenwoordigers van ngo’s waren het erover eens dat het aantal conflicten in Egypte in de afgelopen decennia sterk is toegenomen. De grootste boosdoeners zijn overbevolking, gebrek aan onderwijs en armoede. De bewoonbare oppervlakte van Egypte is ongeveer zo groot als Nederland met een bevolking van maar liefst 85 miljoen mensen. De rest is woestijn.Zo’n 80 procent van de bevolking heeft niet meer dan een lagereschoolopleiding met misschien nog enkele jaren op vmbo-niveau. Een flink deel van deze 80 procent kan zelfs niet lezen of schrijven. Een ongeveer even groot deel van de bevolking leeft niet ver van het bestaansminimum. Ook laat de informatievoorziening over conflicten vaak te wensen over omdat een aantal media en journalisten meer geld zien in partijdige emotionele berichtgeving dan in onafhankelijke feitelijke rapportages.

Prof. Baha Bakri vindt het dan ook niet vreemd dat onder zulke omstandigheden veel conflicten, waaronder ook die tussen moslims en christenen, voorkomen.

Non-gouvernementele organisaties werken vaak met zowel moslims als christenen in de armste gebieden en zouden daarom bij uitstek een rol kunnen spelen om conflicten in een vroeg stadium te ontdekken. Bakri vindt dat ze daarom toegerust moeten worden om stappen te ondernemen om conflicten tegen te gaan. Dat is geen gemakkelijke opgave want ngo’s kampen over het algemeen met veel te weinig financiële middelen, moeten vaak met armoedige faciliteiten werken en kunnen veelal niet de mensen met de juiste kennis en ervaring aantrekken. Ze zijn daardoor veel meer op het oplossen van eigen problemen gericht, waardoor hun werk in de samenleving niet zo efficiënt is als het zou moeten zijn.

De vertegenwoordigers van de ngo’s kregen een denkbeeldig conflict voorgelegd en werden gevraagd om suggesties te doen om dit op te lossen. Het was duidelijk dat velen niet goed wisten hoe dit aan te pakken. Ook bleek dat ngo’s vooral op hun eigen taken gericht zijn zonder het grotere verband in de gaten te houden en daarover met andere organisaties overleg te plegen.

Als er nu conflicten tussen moslims en christenen ontstaan, stappen lokale mensen en journalisten vaak naar lokale religieuze leiders, waardoor het risico bestaat dat een niet-godsdienstig conflict een religieus karakter gaat krijgen.

Prof. Bakri vindt dat er aan een systeem gewerkt moet worden waardoor conflicten in een vroeg stadium worden ontdekt. Dat kan helpen om escalatie te voorkomen en geweldsuitbarstingen te verminderen. Daarmee kunnen mensenlevens gespaard worden en wordt ook voorkomen dat de armoedebestrijding en andere werkzaamheden van de ngo’s door lokale conflicten wordt gefrustreerd.

Het is nodig dat ngo’s een grotere rol gaan spelen in het verstrekken van informatie omdat zij niet alleen onafhankelijker zijn maar ook beter in staat zijn conflicten in een bredere context te plaatsen. Ngo’s moeten daartoe beter uitgerust worden maar het geld daarvoor ontbreekt.

De Stichting voor Begrip tussen de Arabische Wereld en het Westen gaat in de komende weken de informatie van de verschillende ngo’s bij elkaar brengen en op een website plaatsen. Daarmee moeten de wel buitengewoon moeilijke omstandigheden van deze organisaties bij een breder publiek bekendgemaakt worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer