Historische interesse christendom groeit
Het christendom mag zich verheugen in toenemende belangstelling van historici. Deze maand verschenen twee lijvige werken over het christendom.
De Britse historicus Diarmaid MacCulloch schreef een werk over de geschiedenis van het christendom, van Hans Küng verscheen vorige week een Nederlandse vertaling van een ouder werk uit 1999.MacCulloch, hoogleraar kerkgeschiedenis aan Oxford University, publiceerde bij uitgever Spectrum (Houten) het ruim duizend bladzijden tellende werk ”De geschiedenis van het christendom”. Hij noemt zich een „openhartige vriend van het christendom.” „Ik laat mij niet uit over de vraag of het christendom, of religieuze overtuigingen in het algemeen, waar zijn”, schrijft hij in zijn voorwoord.
Uitgeverij Ten Have bracht een oud werk van Hans Küng op de markt. De rooms-katholieke theoloog raakte bekend vanwege zijn kritiek op de roomse hiërarchie. Zijn pleidooi voor meer vrijheid bij Rome blijkt ook uit het duizend bladzijden tellende boek ”Het christendom. Wezen, geschiedenis en toekomst”. Küng schrijft in zijn voorwoord dat hij veel verwachting heeft gehad van een voortrekkersrol van Nederland in de wereldkerk, zoals bleek uit het befaamde Nederlands Pastoraal Concilie (1968-1970), met daarop radicale voorstellen zoals het toelaten van gehuwden tot het priesterambt. De reactie vanuit Rome was fel en alle vernieuwingen werden de kop ingedrukt, aldus Küng. De schrijver wil in zijn boek rekenschap afleggen van twintig eeuwen christendom. Zijn boek wil „kerkkritisch” zijn, want een antwoord op de vraag naar het ware en authentiek christelijke is niet mogelijk „zonder schifting van de kerkelijke traditie.” De christenheid moet christelijker worden, dat is volgens hem het toekomstperspectief voor het derde millennium.