Kerk & religie

„Minderheid komt verder in het nauw”

Er is nog veel meer slecht weer op komst als het om minderheden gaat, verwacht Gert-Jan Segers.

Van een medewerker
29 December 2009 09:09Gewijzigd op 14 November 2020 09:29
SOMEREN – Gert-Jan Segers hield maandag een lezing op de winterconferentie van de studentenvereniging CSFR in het Brabantse Someren. De directeur van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie sprak over de politieke kant van het thema ”Nationale
SOMEREN – Gert-Jan Segers hield maandag een lezing op de winterconferentie van de studentenvereniging CSFR in het Brabantse Someren. De directeur van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie sprak over de politieke kant van het thema ”Nationale

De directeur van de Mr. G. Groen van Prinstererstichting, het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie, sprak maandag tijdens de winterconferentie van de studentenvereniging CSFR in het Brabantse Someren. De studenten bezinnen zich dezer dagen op het thema ”Nationale identiteit, waar staat u?”.Segers ging vooral in op de politieke dimensie van die identiteit. Hij dateerde het einde van de multiculturele droom in Nederland op 2 november 2004, toen Theo van Gogh werd vermoord. „Die dag knapte er iets in de Nederlandse samenleving. Al is de uitslaande brand van direct na de moord gedoofd, de veenbrand van het multiculturele onbehagen woedt nog altijd door.”

Segers ziet overal verlies: christelijk verlies, omdat christenen op alle fronten verloren hebben; seculier verlies, omdat liberale opinieleiders het gevoel hebben dat de verworvenheden van de jaren 60 hun ontfutseld worden, en een multicultureel verlies.

De spanningen in de samenleving gaan toenemen, vreest hij. „Met een mogelijke winst voor PVV en D66 lijkt de wind uit de verkeerde hoek te waaien, de hoek van een seculiere meerderheidscultuur die geen verschil meer duldt.” Ook de aanwezigheid van de islam, die „een probleem heeft met pluraliteit”, kan voor moeilijkheden zorgen.

De CU’er pleit voor het handhaven van een aantal kernwaarden. „Zonder een gedeeld moreel fundament onder onze samen­leving, zonder een minimum van kernwaarden, vallen er slachtoffers. Dan kunnen vrouwen het onderspit delven, homo’s slacht­offer van geweld worden, afvallige moslims bedreigd worden en mensen worden aangezet tot haat en geweld.”

Tot de kernwaarden behoren in elk geval de democratische rechtsstaat en religieuze tolerantie. In de Nederlandse geschiedenis ziet Segers die geconcretiseerd in religieuze vrijheid, betrokkenheid op de wereld, een vruchtbare rol van religie in de publieke sfeer, non-discriminatie, harmonische maatschappelijke verhoudingen en solidariteit.

Nederland kan volgens hem een voorbeeld nemen aan de Verenigde Staten. Amerikanen komen overal vandaan, maar zijn allemaal trots op hun Amerikaanse identiteit. Segers vindt het opvallend dat zij hun geschiedenis zo goed kennen en dat er op cruciale momenten presidenten geweest zijn die de juiste richting wezen. „Die mensen hebben wij nauwelijks.”

Christenen hebben een rol in het debat over kernwaarden. Maar het belangrijkste is, aldus Segers, het voorleven van christelijke waarden zoals naastenliefde, gastvrijheid en de liefde tot God. „Het is cruciaal dat er christenen zijn die laten zien wat het Evangelie concreet betekent. Er kunnen nieuwe kansen komen voor het christendom.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer