Moskou in het geweer tegen nieuwe VN-resolutie
Rusland is in het weekeinde een diplomatiek offensief begonnen onder leden van de VN-Veiligheidsraad om de tegenstand tegen de Amerikaans-Britse resolutie voor een oorlog tegen Irak te bundelen.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Igor Ivanov heeft daarover gesprekken gevoerd met de Franse minister van Buitenlandse Zaken Dominique de Villepin, zijn Duitse ambtgenoot Joschka Fischer en zeven ministers van Buitenlandse Zaken van tijdelijke leden van de VN-Veiligheidsraad. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag bekendgemaakt.
In gesprekken met zijn ambtgenoten uit Angola, Guinee, Kameroen, Mexico, Pakistan, Syrië en Chili herhaalde Ivanov het Russische standpunt dat de VN-wapeninspecteurs langer de tijd moeten krijgen om hun werk in Irak te voltooien voordat besloten wordt tot een militaire actie om Irak te ontwapenen en Saddam Hussein ten val te brengen.
Rusland is voorstander van een diplomatieke oplossing van het Irak-conflict, al is niet duidelijk of het daarvoor ook de betrekkingen met de Verenigde Staten op het spel wil zetten. President Vladimir Poetin heeft gisteren een onderhoud gehad met de Bulgaarse president Georgi Parvanov over Irak. Bulgarije is samen met Spanje het enige lid van de Veiligheidsraad dat zich achter de Amerikaans-Britse ontwerpresolutie voor een gewapend optreden tegen Saddam Hussein heeft geschaard. Poetin zei na het gesprek van gisteren dat Rusland naar een vreedzame oplossing voor de Irak-crisis blijft streven en dat het internationale recht nog geen aanknopingspunten biedt voor een oorlog tegen Irak. Ook China heeft zich gisteren nogmaals uitgesproken voor het voortzetten van de wapeninspecties en tegen een oorlog tegen Irak.
Waarnemers stellen dat er mogelijk een verschil van inzicht in is tussen president Poetin en zijn minister van Buitenlandse Zaken Ivanov. Poetin zou de Amerikaans-Britse oorlogsresolutie onder bepaalde voorwaarden steunen, terwijl Ivanov onder geen beding daarmee zou willen instemmen.
De VS en Groot-Brittannië hebben vorige week aangegeven hun resolutie waarin wordt opgeroepen tot een militair ingrijpen in Irak pas in stemming te brengen na de tweede rapportage van Hans Blix, het hoofd van de VN-wapeninspecties in Irak. De resolutie moet gesteund worden door minstens negen van vijftien leden van de Veiligheidsraad en mag door geen van de vijf permanente leden met een veto worden geblokkeerd.
De Duitse regering heeft dit weekeinde stelling genomen tegen de Amerikaanse wens om een regimeverandering in Irak tot stand te brengen. VN-resolutie 1441 zou voor het omverwerpen van de regering van Saddam Hussein geen enkel aanknopingspunt bieden, aldus de woordvoerder van Joschka Fischer in de zondageditie van de Frankfurter Allgemeine Zeitung.