Binnenland

Autodiefstallen fors toegenomen in Midden en West-Brabant

Het aantal auto-inbraken in de regio Midden en West Brabant is dit jaar, ondanks repressieve en preventieve acties van de politie en partners met roadblockcontroles en postacties, met 18% gestegen ten opzichte van 2008. Dit in tegenstelling tot de overvallen en de inbraken in woningen en bedrijven die afnamen.

regioredactie
18 December 2009 15:10Gewijzigd op 14 November 2020 09:25

Dit jaar zijn er in de regio tot de eerste week van december 8672 auto-inbraken (inclusief pogingen) gemeld. In 2008 waren dat er in dezelfde periode 7382. Plv. korpschef Dick Schouten vindt dit aantal onaanvaardbaar hoog. ’ Ondanks onze inzet op dit hardnekkige fenomeen hebben autokrakers dit jaar vaker toegeslagen. Helaas zien we tijdens preventieve controles nog vaak dat auto’s niet afgesloten zijn en dat soms waardevolle goederen zichtbaar in het voertuig liggen. Daardoor wordt het auto-inbrekers wel erg gemakkelijk gemaakt’ . Zo bleek onlangs tijdens een controle van het buurtpreventieteam in Dorst dat er 38 auto’s niet afgesloten waren en dat in 62 auto’s waardevolle spullen zichtbaar aanwezig waren.Verdeeld over de vier districten van de regio Midden en West Brabant zijn de getallen als volgt: District Bergen op Zoom 1616 (1495 in 2008) District Breda 2726 (2542 in 2008), District Oosterhout 1357 (1171 in 2008) en District Tilburg 2969 (2149 in 2008).
Overdag zien we meer de gelegenheidsdiefstallen en 's-nachts de soms goed voorbereide inbraken in auto’s. In het eerste geval gaat het vaak om diefstallen van goederen die zichtbaar in een auto aanwezig zijn. De buit bij auto-inbraken in de nachtelijke uren richt zich vaker op audio- en navigatiesystemen. In 2009 werd er 1009 keer aangifte gedaan van diefstal van navigatie- audiosystemen (905 keer in 2008). Ook het aantal meldingen van diefstal van airbags steeg in 2009.

Tot november ontving de politie 150 meldingen tegenover heel 2008 102. In sommige bij de politie bekende gevallen is zelfs het complete interieur uit de auto weggenomen. Buitenspiegels van zowel personenauto’s als vrachtwagens moesten het soms ook ontgelden. Bedrijfswagens, waarin gereedschappen zijn opgeborgen zijn eveneens dankbare objecten. Om dit tegen te gaan, hebben veel bedrijven de ruiten van de bedrijfsauto extra beschermd.

Een oorzaak voor de stijging is niet goed aan te geven. Wel is zichtbaar dat navigatiesystemen populair zijn onder de autobezitters. Er is dus een markt voor. Fabrikanten proberen diefstal van deze systemen te voorkomen door hen uit te rusten met een systeem dat signalen uitzendt. Desondanks komen er dagelijks meldingen binnen van diefstallen van deze apparatuur, waarvan de herstelkosten voor de vervanging en het restylen van het dashboard op kunnen lopen tot enkele duizenden euro’s. Airbags lijkt een meer gespecialiseerde tak van diefstal waarvan de afzetmarkt vermoedelijk in de Oost Europese landen is. Een airbag kost al gauw zo’n 500 euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer