Inkomen agrariër in diep dal
Land- en tuinbouwbedrijven hebben het afgelopen jaar in financieel-economisch opzicht een slecht jaar gehad. Op veel bedrijven daalde het inkomen aanzienlijk ten opzichte van vorig jaar. In de glastuinbouw is de situatie zelfs „dramatisch.”
Dat meldde het LEI (Landbouw Economisch Instituut) van Wageningen Universiteit vrijdag naar aanleiding van de jongste ramingen.Na het al matige jaar 2008 is het inkomen gemiddeld per land- en tuinbouwbedrijf nog net positief. Hoewel de verwachtingen voor de agrarische sector op de langere termijn niet ongunstig zijn, biedt de verslechterde financiële positie van veel bedrijven op dit moment weinig ruimte om te investeren in duurzaamheid en in versterking van de concurrentiepositie.
De drastische verslechtering van de bedrijfsresultaten is volgens het LEI vooral een gevolg van lagere opbrengstprijzen veroorzaakt door de vraaguitval op exportmarkten na het uitbreken van de kredietcrisis.
De omvang van de productie van land- en tuinbouwbedrijven is in 2009 wel toegenomen en de productiekosten zijn vooral door de lagere veevoerprijzen gedaald.
Het inkomen van melkveehouders daalde zeer sterk door een ongekend forse daling van de prijs van melk in 2009. Ondanks lagere voederkosten en de uitbreiding van de melkquota werd het inkomen in 2009 zelfs negatief. Dit is niet eerder voorgekomen. Aan het eind van 2009 laat de melkprijs echter wel een duidelijk herstel zien.
In alle sectoren van de tuinbouw, onder glas en in de open grond, daalde het inkomen. De mate van daling is wel sterk uiteenlopend. Vooral de glasgroente- en snijbloementelers worden hard getroffen door de tegenvallende afzetprijzen. Deze ondernemers hebben, evenals de bloembollentelers, al voor het tweede jaar op rij een negatief inkomen. Naast de sterk gedaalde opbrengstprijzen had de glastuinbouw ook te kampen met een gemiddeld hogere gasprijs.