Politiek

Kabinet zet verlengde Irak–missie door

Het kabinet is niet van plan de verlenging van de Irak–trainingsmissie op te schorten tot 19 januari volgend jaar. De Tweede Kamer had daarom gevraagd, omdat ze boos is dat de brief met het besluit hierover pas woensdagavond binnenkwam. Donderdag is de laatste Kamerdag van dit jaar.

ANP
17 December 2009 20:49Gewijzigd op 14 November 2020 09:25

De Kamer heeft nu geen tijd meer om erover te debatteren. Een verzoek van de SP om dit alsnog te doen, kreeg alleen steun van GroenLinks. Wel werd de ministers Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Van Middelkoop (Defensie) gevraagd de uitvoering op te schorten. Zij willen de bijdrage aan de NAVO–missie (NTM1) vanaf 1 januari verlengen tot eind 2010. Het gaat om vijf stafmilitairen die in Bagdad zijn gestationeerd.Verhagen heeft donderdag in een nieuwe brief aangegeven dat de NAVO pas op 30 november besloot de missie te verlengen. Volgens hem is de Kamer daarna zo spoedig mogelijk ingelicht. Maar SP–Tweede Kamerlid Van Bommel vindt de ruim twee weken veel te lang, zei hij. „We worden voor een voldongen feit geplaatst, net als vorige keer". De SP is tegen de missie vanwege de risico’s.

De Kamer zal volgende week nog wel schriftelijke vragen stellen, die Verhagen voor 24 december moet beantwoorden. Van Bommel zal dat doen, maar vindt dat eigenlijk te mager. „Hoewel er maar vijf mensen uitgezonden worden, is het in Bagdad gevaarlijk door de vele aanslagen".

Nederland doet op verzoek van de Iraakse autoriteiten sinds februari 2005 mee aan NTM1, die meewerkt met de opbouw van de veiligheidssector. Het aantal militairen is inmiddels teruggebracht van vijftien naar vijf sinds augustus dit jaar. Ze houden zich vooral bezig met personeelsmanagement, trainingscoördinatie en begeleiding. De hele missie bestaat uit 205 militairen uit vijftien landen.

Volgens de ministers is de grootste dreiging voor de Nederlanders dat ze kunnen worden bestookt met mortiergranaten en raketten. Als de situatie gevaarlijk wordt, kunnen ze volgens hen snel in veiliger locaties in de Internationale Zone worden ondergebracht. Het kabinet vindt de risico’s nog steeds aanvaardbaar.

De kosten van de verlenging voor 2010 komen uit op 0,8 miljoen euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer