Economie

Anonieme brief over Ahold-zaak

Ahold maakte afgelopen maandag voor het eerst gewag van de financiële malversaties bij de Amerikaanse dochter US Foodservice en bij het Argentijnse Disco. Vorige week donderdag werd er echter bij verschillende dagbladen al een anonieme brief bezorgd over de problemen.

Redactie economie
28 February 2003 22:15Gewijzigd op 14 November 2020 00:10

Vrijdag heeft de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) de brief op haar internetsite openbaar gemaakt. De Autoriteit Financiële Markten heeft een onderzoek ingesteld. Hieronder de tekst van de brief:

Boekhoudschandalen bij Ahold
Al maanden is er grote onenigheid tussen Ahold en haar accountant Deloitte & Touche over de recent aan het licht gekomen boekhoudschandalen. Deloitte weigert de goedkeurende verklaring af te geven, waardoor de publicatie van de jaarcijfers per begin maart zal worden uitgesteld.

Onder meer het volgende speelt:

  1. Van de Scandinavische dochter ICA, waar Ahold 50 procent van de aandelen van bezit, worden al jaren de omzet en de winst voor 100 procent in de concerncijfers van Ahold meegenomen.

  2. Bij de Argentijnse levensmiddelenketen van Ahold blijken forse steekpenningen betaald te zijn en nog steeds te worden. Door de locale topdirectie zijn privé-huizen betaald uit de concerngelden.

  3. De directie van de door Ahold gekochte US Foodgroup in Amerika heeft, naar nu blijkt, contractueel geheime, bonussen afgedwongen.

  4. Chief Financial Officer van Ahold, Michiel Murs (Meurs, red.), verantwoordelijk voor deze affaires, heeft geprobeerd met geantedateerde brieven deze schandalen met terugwerkende kracht af te dekken.

  5. CFO Murs heeft in de afgelopen periode een groot belang in aandelen en opties Ahold opgebouwd.

  6. Door CEO Cees van der Hoeven van Ahold is aan CFO Murs deze week ontslag aangezegd. Partijen zijn inmiddels in onderhandeling over de voorwaarden waaronder dit dient te gebeuren.

  1. Naar verluidt zijn de accountants van de Amerikaanse Deloitte & Touche-organisatie niet bereid, op basis van de veel strengere Amerikaanse accountants-regelgeving USGAAP, en de wereldschokkende boekhoudschandalen van 2002 in Amerika, de recent bij Ahold aan het licht gekomen schandalen te verdoezelen.

  2. De in Nederland voor Ahold verantwoordelijke accountants van Deloitte & Touche, t.w. Roger Dasen, Mark van der Vechte en John van den Dries, lijken ook dwars te blijven liggen.

  3. De toch al sinds enige tijd fors bekritiseerde voorzitter van de raad van bestuur van Ahold, Cees van der Hoeven, schijnt nu ook serieus aan opstappen te denken.

Amsterdam, 20 februari 2003.

Een zeer bezorgde betrokkene!

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer