Politiek

Albayrak: Advocaat moet opstaan

Staatssecretaris Albayrak (Justitie) komt met maatregelen om advocaten op te laten staan voor een rechter als de Orde van Advocaten daarvoor zelf geen regels op gaat stellen. Dat heeft de staatssecretaris dinsdag geschreven aan de Tweede Kamer. Vrijdag bepaalde het Hof van Discipline dat advocaat Mohammed Enait niet hoeft op te staan voor een rechter. Op grond van zijn geloof wil hij blijven zitten.

ANP
15 December 2009 08:39Gewijzigd op 14 November 2020 09:22
LELYSTAD - De rechtbank in Lelystad. Advocatenkamer. Foto ANP
LELYSTAD - De rechtbank in Lelystad. Advocatenkamer. Foto ANP

Volgens de hoogste tuchtrechter zijn er geen wettelijke regels die bepalen dat Enait op moet staan, maar Albayrak vindt het toch belangrijk dat het gezag van de rechter tot uitdrukking komt in omgangsvormen binnen de rechtszaal. „Een samenleving bedient zich echter ook van rituelen om waarden te benadrukken en te bestendigen”, schrijft zij aan de Kamer. „Dit geldt bij uitstek ook voor de omgangsvormen die het gezag van de instituties van de rechtsstaat kracht bijzetten”.De Orde van Advocaten heeft de bewindsvrouw laten weten zich te bezinnen op nieuwe regels. Mocht dat nodig zijn, dan overweegt Albayrak zelf maatregelen te nemen om advocaten te laten opstaan voor de rechter. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt die aanpak.

De oppositiepartijen GroenLinks en D66 plaatsen nadrukkelijk vraagtekens bij wettelijke regels die omschrijven hoe advocaten, officieren van justitie en rechters zich moeten gedragen in de rechtszaal. D66–leider Pechtold vindt dat Albayrak zich laat opjutten door „een mallotige provocateur”. „Het is volstrekt absurd dat de Kamer wetgeving overweegt, gebaseerd op het gedrag van één persoon”, voegde Halsema (GroenLinks) daar aan toe.

Albayrak kan zich in die kritiek niet vinden. „Ik zie het veel breder. Dit gaat over de mores in een rechtszaal”. De staatssecretaris zei tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer te willen voorkomen dat steeds opnieuw een discussie ontstaat door advocaten die er hun eigen gedragsregels op na houden.

Het Hof van Discipline stelt dat opstaan voor een rechter een gewoonte is, geen plicht. Bovendien zitten rechters al vaak in de zaal voordat de partijen de zaal betreden. Daarom is het niet onbetamelijk dat Enait blijft zitten. Volgens het hof was het ook niet zijn bedoeling de rechter geen respect te tonen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer