Politiek

Eurlings: Mogelijk ov-verbod voor tuig

Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat overweegt om jongeren die zich schuldig maken aan agressie in het openbaar vervoer een verbod op te leggen om gedurende een bepaalde periode gebruik te maken van trein, bus of tram.

Redactie politiek
11 December 2009 23:22Gewijzigd op 14 November 2020 09:21
Minister Eurlings overweegt om jongeren die zich schuldig maken aan agressie in het openbaar vervoer een verbod op te leggen om gebruik te maken van trein, bus of tram.
Minister Eurlings overweegt om jongeren die zich schuldig maken aan agressie in het openbaar vervoer een verbod op te leggen om gebruik te maken van trein, bus of tram.

„Dit tuig moeten we verwijderen”, zei minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat vrijdag in reactie op recente overvallen op buschauffeurs in de afgelopen weken.De bewindsman verwees daarbij naar Rotterdam. Sinds kort mogen daar reizigers die over-last veroorzaken twee maanden lang niet op twee tramlijnen reizen.

Uit een evaluatie blijkt dat de maatregel werkt, maar dat de naleving veel personeel vergt. Eurlings wil nagaan of zo’n landelijke maatregel mogelijk is. Hij ziet daarvoor wel mogelijkheden: „We moeten geen maatregel schuwen.”

De minister reageerde met zijn voorstel op een actie, gistermorgen in Limburg. Daar legden spontaan enkele honderden buschauffeurs van streekvervoerder Veolia het werk neer uit protest tegen een aantal gewelddadige overvallen de laatste weken.

De druppel die de emmer deed overlopen was een gewapende overval op een chauffeur in Kerkrade, donderdagavond. Overigens heeft de politie een 30-jarige verdachte aangehouden voor dit delict.

De directeur van Veolia Limburg, De Beer, ondersteunde de actie van zijn personeel: „Onze chauffeurs zijn ’s avonds na negen uur bang. Zo kan het niet langer.”

In het afgelopen jaar vond er veel geweld plaats tegen buschauffeurs. De vervoersmaatschappijen hebben al veel maatregelen genomen, maar die zijn blijkbaar nog niet afdoende.

Eerder dit jaar legden al chauffeurs het werk neer in onder meer Apeldoorn, Woerden, Wijk bij Duurstede en Ede. In grote steden is sprake van verbaal geweld en bedreigingen, zo klagen de chauffeurs van bussen en trams. In Gouda en Arnhem weigeren sommige buschauffeurs door een bepaalde wijk te rijden omdat ze het geweld zat zijn.

De vakbonden vinden dat de vervoersmaatschappijen en de overheid forsere maatregelen moeten nemen. Dit voorjaar kreeg FNV Bondgenoten honderden klachten binnen bij een meldpunt tegen agressie. Samen met het CNV vinden ze dat de grenzen van het toelaatbare ruimschoots zijn overschreden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer