EU legt 7,2 miljard op tafel voor klimaat
De EU–lidstaten zijn bereid de komende drie jaar in totaal 7,2 miljard euro op tafel te leggen om de ontwikkelingslanden te helpen bij het bestrijden van het klimaatprobleem. Dat is 2,4 miljard per jaar. De 27 EU–leiders zijn dat vrijdag tijdens een top in Brussel overeengekomen, zo heeft premier Reinfeldt van huidig EU–voorzitter Zweden bekendgemaakt.
Reinfeldt zei erg verheugd te zijn met de uitkomst. Hij onderstreepte dat alle lidstaten een bijdrage leveren. Ook premier Balkenende noemde dat laatste een belangrijk signaal.De grootste bedragen komen van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. Nederland stelt 300 miljoen beschikbaar. Niet alle bedragen zijn ‘nieuw geld’, erkende Balkenende. Volgens hem is er bij een aantal landen „een overlap” met middelen die al waren bestemd voor ontwikkelingshulp. De Nederlandse bijdrage is overigens wel helemaal nieuw.
In periode tot 2012 is jaarlijks 5 tot 7 miljard euro nodig om de ontwikkelingslanden te helpen de CO2–uitstoot te verminderen. In totaal gaat het dus om zo’n 20 miljard in drie jaar. De EU neemt hiervan meer dan een derde voor haar rekening. Ze gaat er daarbij wel van uit dat de Verenigde Staten, Rusland en andere grote economieën ook een belangrijk aandeel leveren.
Balkenende onderstreepte dat de arme landen het geld dat ze krijgen „efficiënt en adequaat” moeten gebruiken voor klimaatdoelen. Gebeurt dat niet, dan kunnen toekomstige bijdragen van de EU onder druk komen te staan. Vanaf 2020 is jaarlijks zo’n 100 miljard euro per jaar nodig om de ontwikkelingslanden te helpen. De helft daarvan moet van het rijke westen komen.
De EU–leiders hebben vrijdag afgesproken dat ze bereid zijn de CO2–uitstoot in Europa vanaf 2020 met 30 procent te verminderen ten opzichte van 1990, in plaats van met 20 procent, zoals eerder was overeengekomen. Voorwaarde is opnieuw dat ook andere rijke landen over de brug komen.
De EU–top stond vooral in het teken van de klimaatconferentie in Kopenhagen volgende week. Waarschijnlijk gaan de regeringsleiders in de Deense hoofdstad donderdag nog even bijeen zitten om hun definitieve onderhandelingsinzet te bepalen, aldus Balkenende.
De EU–leiders zullen ook aan het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) vragen een idee van de Franse president Sarkozy en de Britse premier Brown uit te werken over een belasting op bankiersbonussen. Sarkozy en Brown trokken de afgelopen dagen veel met elkaar op en gaven vrijdag zelfs samen een persconferentie. Balkenende had niet het gevoel dat de twee hiermee de show probeerden te stelen op de EU–top. „Dit soort dingen gebeurt”, constateerde hij.