Opinie

Klimaat

De grote aandacht voor de klimaattop in Kopenhagen, ook in deze krant, is het resultaat van een jarenlang bewerken van de publieke opinie met eenzijdige informatie.

11 December 2009 09:50Gewijzigd op 14 November 2020 09:20

Het beeld van een vaststaande klimaatverandering op aarde werd er met alle middelen ingehamerd. Dat was mogelijk omdat een groot deel van de media de hypotheses van het IPCC als onbetwiste feiten uitdroeg.Het is daarom de hoogste tijd dat het heersende klimaat­denken ontmaskerd wordt. Als bestuurleden van de Vereniging Klimaat, die via gedocumenteerde artikelen in haar tijdschrift (bga.nl/klimaat) de onhoudbaarheid aantoont van de IPCC-hypotheses, betwisten we niet dat de gemiddelde temperatuur op aarde van 1850 tot 2007 gestegen. Wel staat vast dat in 2007 een daling van de gemiddelde temperatuur begon.

Zeer misleidend was de film van Al Gore. Daarin komen zo veel beweringen voor die in strijd zijn met de feiten dat de Engelse rechter een uitspraak deed waarin dat vastgesteld werd. De rechter liet 9 van 35 onjuiste beweringen uit de film onderzoeken door wetenschappers. Na uitvoerig onderzoek kwamen ze tot de conclusie dat die misleidend waren.

Drs. M. van Dijk, F. ter Horst en drs. J. G. van der Land

p/a Postbus 427

8260 AK Kampen


Het opinieartikel ”Minaretmotie keert zich tegen SGP” van Dirk Jan en Johan Snel (RD 3-12) roept bij mij ernstige bedenkingen op. Van een historicus en een docent journalistiek had ik meer nuancering verwacht.

Het past niet om de motie van de SGP te kwalificeren als „populistische oprisping”, om over „heulen met nihilisten en anti-islamisten” maar te zwijgen.

In de samenvatting van de opstelling van de ChristenUnie –„kerkgebouwen in Mekka, dan ook moskeeën in Nederland”– vind ik niet veel terug van de uniefundering van deze partij. Hierin staat immers dat de CU haar politieke overtuiging fundeert op de Bijbel, het geïnspireerde en gezaghebbende Woord van God, die door de Drie Formulieren van Eenheid wordt nagesproken en die ook voor het staatkundig leven wijsheid bevat.

Laten we aandurven om verschillen tussen godsdiensten te benoemen. De SGP spreekt duidelijke taal. Wijs en voorzichtig, maar duidelijk. De partij geeft op deze wijze concreet invulling aan haar beginselen en aan haar verkiezingsprogramma. Mij dunkt velen tot voorbeeld.

De SGP heeft geen lak aan de rechtsstaat, zoals de schrijvers suggereren. De partij maakt deel uit van de democratie en neemt deel aan het openbaar debat. Daarbij blijft de SGP trouw aan beginsel en identiteit. Ook, en misschien wel met name, in een tijd dat vele krachten zich keren tegen het Bijbels geluid.

R. A. A. Tiemstra

Zuidhollandsedijk 44

5161 HL Sprang-Capelle


Schepping én evolutie stonden centraal op de bijeenkomst van de Gereformeerde Bond (GB) (RD 8-12). Waarom was het thema niet: Schepping óf evolutie?

De pers mocht er niet bij zijn. Is de GB vergeten dat de discussie over de evolutie wel in het openbaar, onder andere in deze krant, is gevoerd. Dr. Mortenson liet een Bijbelgetrouw geluid horen; zijn opponent, prof. Van den Brink, leest echter de eerste hoofdstukken van Genesis niet letterlijk meer, gelooft in de evolutietheorie (CV.Koers) en voegde er terloops nog aan toe dat in zijn optiek de zondvloed hooguit een regionaal gebeuren is geweest. Als je eenmaal op die toer gaat, is er vast nog veel meer in de Schrift dat niet meer letterlijk genomen kan worden. Verwarring in de gemeenten alom.

En wat doet het hoofdbestuur van de GB? Geen woord van kritiek op de leer en het optreden van prof. Van den Brink. Wel een verhaal van de voorzitter, ds. H. J. Lam, in De Waarheidsvriend, waarin hij in wezen hetzelfde zegt als prof. Van den Brink.

En nu dan dee conferentie. „Het gezag van de Bijbel en van de belijdenis heeft geen moment ter discussie gestaan”, meldt het verslag. Drs. P. J. Vergunst voegt er nog vergoeilijkend aan toe dat er in de Bond altijd ontspannen is omgegaan met allerlei vragen rond schepping en evolutie. Alsof prof. Van den Brink gewoon een gangbaar Bijbels en Bondsstandpunt vertolkt. Vanwaar dan die commotie?

We hebben behoefte aan voorgangers die niet buigen voor de wetenschap, maar voor het Woord van God en zo leiding­geven aan onze gemeenten.

J. Doppenberg

Hoge Einderweg 3

3882 TB Putten

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer