Zware hormoonkuur niet per se nodig bij ivf
DEN BOSCH (ANP) – In het Jeroen Bosch–ziekenhuis in Den Bosch is voor het eerst in Nederland een baby geboren uit een nieuwe vruchtbaarheidsbehandeling, in vitro maturatie (ivm) genoemd. Bij ivm is de zware hormoonkuur niet meer nodig, die bij IVF als reguliere reageerbuisbevruchting gebruikelijk is. Vrouwen kunnen van die hormoonbehandeling behoorlijk ziek worden. Het ziekenhuis bevestigt een bericht hierover donderdag in NRC Handelsblad.
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis deed samen met het St. Elizabeth Ziekenhuis in Tilburg en de Isala Klinieken een pilotproject met de vruchtbaarheidsbehandeling. De ziekenhuizen beginnen nu met een wetenschappelijk onderzoek naar ivm. Daarvoor kregen de ziekenhuizen deze week toestemming van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek.Bij ivm worden onrijpe eicellen uit de eierstokken van een vrouw gehaald en in een laboratorium gerijpt. Bij een ivf–behandeling moet een vrouw zichzelf anderhalf tot twee weken lang met hormonen injecteren om meerdere eitjes te verkrijgen. Vrouwen vinden die hormoonkuur vervelend, het kan onder meer tot een pijnlijke opgezwollen buik leiden „en is duur". „Bovendien kan een vrouw ernstig ziek worden als er te veel eitjes rijpen", zei gynaecoloog Jan Peter de Bruin van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.
„In andere landen is er al behoorlijk wat ervaring opgedaan met ivm", aldus De Bruin. „Al elfhonderd ivm–baby’s kwamen ter wereld. Dat blijkt uit een rapport van 2007. Dus het zullen er nu misschien wel tweeduizend zijn". De drie ziekenhuizen gaan nu bekijken of de ivm–behandeling een goed alternatief is voor de behandeling met hormonen.
In Nederland worden ongeveer 16.000 ivf–behandelingen per jaar uitgevoerd.