Ingreep AOW-toeslag lastig te verzachten
DEN HAAG (ANP) – Staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) gaat het verzoek van de Tweede Kamer om minder hard te bezuinigen op de AOW–partnertoeslag onderzoeken. Maar ze reageerde wel afhoudend. Het is volgens haar lastig om gepensioneerden met een jongere partner onder de 55 jaar die door ziekte niet kan werken, uit te zonderen van de maatregel.
Klijnsma zegde donderdag tijdens de behandeling van de begroting Sociale Zaken toe dat ze in januari terugkomt op het verzoek van de Kamer. Zowel regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie als SP, PVV, GroenLinks, D66 en SGP zijn ervan geschrokken dat AOW’ers met een klein pensioen en niet–werkende partner onder de 55 jaar vanaf 2011 er ongeveer 600 euro per maand op achteruit kunnen gaan.Regeringspartijen hadden gevraagd om jongere partners te ontzien als zij zo ziek zijn dat ze niet kunnen werken om een eigen inkomen te verwerven. Klijnsma tekende hierbij aan dat „een compleet nieuw keuringsregime” opgezet moet worden om mensen uit te zonderen wegens arbeidsongeschiktheid.
Verder pleitte het CDA voor een overgangsregeling voor de partners tussen de 50 en 55 jaar, omdat de kans klein is dat zij op de huidige arbeidsmarkt snel een baan vinden. Klijnsma zei te begrijpen dat het voor mensen „erg abrupt” komt als ze in één keer de toeslag verliezen. Ze zei daar ook in januari op terug te komen in een brief, waarbij ze verder uitlegt welke verzachtende maatregelen het kabinet zelf al in petto had.
Het kabinet wil voorkomen dat gepensioneerden met een jongere partner die door de ingreep een beroep moeten doen op de bijstand, eerst hun huis moeten ’opeten’ voordat ze een aanvullende uitkering op de AOW krijgen. Hiervoor had het kabinet al 100 miljoen euro uitgetrokken.
Eerder is al besloten om vanaf 2015 de AOW–toeslag voor gepensioneerden met een jongere niet–werkende partner helemaal af te schaffen. Maar om tegenvallers op de begroting weg te werken, is besloten de toeslag voor AOW’ers met een partner jonger dan 55 jaar al vanaf 2011 af te schaffen. De redenering is dat 55–minners best een baan kunnen zoeken.