Kabinet voert overleg over Afghanistan
De top van het kabinet voert woensdagmiddag overleg met de drie meest betrokken ministers over de toekomstige Nederlandse betrokkenheid bij Afghanistan. Aanleiding zijn verzoeken aan Nederland van de Amerikaanse regering en van de NAVO om de militaire aanwezigheid in Afghanistan te verlengen.
Bij premier Balkenende zitten de vicepremiers Bos en Rouvoet en de ministers Verhagen (Buitenlandse Zaken), Van Middelkoop (Defensie) en Koenders (Ontwikkelingssamenwerking). Ook de commandant der strijdkrachten, generaal Peter van Uhm, is aanwezig.„Dit is niet het eerste en het zal ook niet het laatste overleg zijn dat we voeren. Het is van belang dat we een zorgvuldig besluit nemen over Afghanistan", zei Verhagen bij aankomst bij het Torentje van de premier.
Ingewijden verwachten dat het kabinet niet dit jaar nog een besluit neemt over Afghanistan. Balkenende is de komende twee ministerraden niet aanwezig en daarna is het Kerstmis. Opties om uit te kiezen liggen ook nog niet op tafel, aldus bronnen rond het kabinet. De Tweede Kamer heeft het kabinet gevraagd in ieder geval voor 1 maart een besluit te nemen.
De toekomstige rol van Nederland in Afghanistan ligt politiek zeer gevoelig. Twee jaar geleden spraken kabinet en Tweede Kamer af dat de missie, die in 2006 begon, werd verlengd van 2008 naar 2010. Na vier jaar zou Nederland zijn leidende rol in de provincie Uruzgan opgeven, luidde het kabinetsbesluit. De Kamer kreeg de toezegging dat de Nederlandse militairen dan echt weggingen uit Uruzgan.
Het kabinet houdt eraan vast om de huidige missie in Uruzgan te eindigen en militairen en materieel terug te halen. Dat de hulp en wederopbouw doorgaat, staat buiten kijf. Maar de hamvraag is wat Nederland daarna nog met militairen gaat doen in dat land. Binnen het kabinet wordt daarover verschillend gedacht, zo bleek uit eerdere uitlatingen.
Verhagen wil het liefst in Urzugan verder met een kleinere missie. Van Middelkoop zit ook op deze lijn. Maar Koenders en Bos gaan ervan uit dat alle militairen daar weggaan. Wat Koenders betreft kunnen hulpprojecten doorgaan zonder de aanwezigheid van Nederlandse militairen.
Een meerderheid van de Tweede Kamer, waaronder de regeringspartijen PvdA en ChristenUnie, wil weg uit Uruzgan.