Binnenland

Amsterdam breidt opvang jonge moeders uit

AMSTERDAM (ANP) – In Amsterdam raken jaarlijks rond de tweehonderd jonge vrouwen onder 23 jaar zwanger. Van hen hebben er ongeveer tachtig tot negentig een plek nodig waar ze samen met hun kindje een stabiel leven kunnen opbouwen. Die opvangplaatsen zijn er te weinig en daarom krijgt de hoofdstad er de komende jaren 39 opvangplaatsen bij.

9 December 2009 14:56Gewijzigd op 14 November 2020 09:20
In Amsterdam raken jaarlijks rond de tweehonderd jonge vrouwen onder 23 jaar zwanger. Van hen hebben er ongeveer tachtig tot negentig een plek nodig waar ze samen met hun kindje een stabiel leven kunnen opbouwen. Die opvangplaatsen zijn er te weinig en da
In Amsterdam raken jaarlijks rond de tweehonderd jonge vrouwen onder 23 jaar zwanger. Van hen hebben er ongeveer tachtig tot negentig een plek nodig waar ze samen met hun kindje een stabiel leven kunnen opbouwen. Die opvangplaatsen zijn er te weinig en da


In woonhuis Alexandria in Amsterdam–Oost werden woensdag de eerste twee crisisplaatsen in gebruik genomen. De uitbreiding is een samenwerking tussen de gemeente, stichting HVO–Querido, stichting Altra en woningcorporatie Eigen Haard. Wethouder Marijke Vos (zorg) was bij de bijeenkomst aanwezig en benadrukte hoe belangrijk het is dat jonge moeders in een veilige omgeving leren hoe ze hun leven vormgeven. „Hoe je je huishouden runt, je kind opvoedt, weer terug naar school of werk gaat”. De gemeente investeert structureel 700.000 euro en voor 2010 160.000 euro op incidentele basis in deze opvangplekken, aldus de wethouder.
De komende twee jaar komen er naast de twee crisisplekken, drie instroomplaatsen, twaalf semi–zelfstandige woningen en 22 zelfstandige woonruimtes met begeleiding bij. Volgens de wethouder komt het totaal aantal plaatsen dan op rond de tachtig. „Dat is een stap richting een dekkend aanbod. Ik hoop dat alle jonge moeders in deze stad nu goed worden geholpen”.


De 20–jarige Tamara woont bijna een jaar in Alexandria en heeft inmiddels een dochtertje van zeven maanden. „Ik ben heel erg dankbaar en trots wat er wordt gedaan. Ze geven ons de kans een nieuw leven op te bouwen”. Tamara wil graag doorstromen naar een zelfstandige woonruimte. „Ik heb alle doelen nu bereikt en ben eraan toe om verder te gaan”. Als ze geen opvangplek had gekregen, had ze naar eigen zeggen waarschijnlijk van de ene naar de andere plek moeten zwerven. „Hier heb je je eigen veilige plekje”.


De 23–jarige Graciëlla woont in een doorstroomhuis en heeft een dochter van twee jaar. „Ik vind het er heel fijn en krijg veel begeleiding. Je leert hier zelfstandig te worden. Je moet alles zelf doen, ik betaal nu huur en moet zelf boodschappen doen”. Een kind krijgen op jonge leeftijd, is volgens haar een heftige ervaring. „Je bent in een keer je jeugd kwijt, je puberteit. Je komt veel sneller in de maatschappij terecht. Voordat je moeder wordt, heb je een droom en die kunnen we nu waarmaken”.


Vos liet verder weten dat de gemeente ook aandacht heeft voor preventie. „Het is ontzettend belangrijk om seksuele weerbaarheid op te bouwen. Soms heb je geen vat meer op je eigen leven, maar uiteindelijk gaat het erom dat je zelf kiest wanneer je seks wilt. We beginnen al met deze aanpak op de basisschool”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer