Politiek

Kritiek CU en SGP op EU inzake Jeruzalem

ChristenUnie en SGP zijn ongelukkig met de verklaring van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken –dinsdag bijeen in Brussel– dat Jeruzalem zowel de hoofdstad van Israël als van een toekomstige Palestijnse staat zou moeten zijn.

Redactie politiek
9 December 2009 11:02Gewijzigd op 14 November 2020 09:20
Jeruzalem. - Foto EPA
Jeruzalem. - Foto EPA

Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken lichtte dinsdag toe dat de EU met die verklaring „zeker niet” vooruit wil lopen op de vredesonderhandelingen. Hij hoopt dat die onderhandelingen zo snel als mogelijk van start gaan. En dat niet in Oost-Jeruzalem door middel van huisuitzettingen de facto daarop vooruit wordt gelopen. „Beide partijen, zowel de Israëlische regering als de Palestijnse Autoriteit, zullen bij deze onderhandelingen een veer moeten laten.”Zowel Israël als de Palestijnen hebben positief gereageerd op het EU-standpunt.

Israël is vooral blij dat de EU afzag van een eerdere ontwerptekst, die specifiek Oost-Jeruzalem aanwees als Palestijnse hoofdstad. De Palestijnen spraken over een positieve stap.

Ook PvdA-Kamerlid Van Dam is blij met de verklaring van de EU-ministers. „Dit is een duidelijk signaal naar Israël om op te houden met de kolonisering van het oosten van Jeruzalem.”

ChristenUnie-Kamerlid Voordewind daarentegen vraagt zich af of Verhagen „de weg kwijt is.” Volgens hem leest de minister Israël opnieuw eenzijdig de les. „We schrijven de Israëliërs toch ook niet voor wat de uitkomst moet zijn van het vluchtelingenvraagstuk?”

SGP’er Van der Staaij is „ongelukkig” met de EU-verklaring. „Wij betreuren dit politieke signaal.” Net als de ChristenUnie is de SGP voorstander van een ongedeeld Jeruzalem als hoofdstad van de staat Israël.

Verhagen toonde zich dinsdag na afloop van het beraad met zijn collega’s in Brussel diep teleurgesteld dat Turkije nog altijd niet heeft voldaan aan het Ankaraprotocol. Turkse havens en vliegvelden zijn nog steeds gesloten voor schepen en vliegtuigen uit Cyprus.

Toch vindt de minister het te vroeg om Turkije met extra sancties te straffen. „Dan zouden we de plank misslaan. Turkije is een belangrijke partner in de NAVO, in Afghanistan, in Bosnië. We moeten ervoor waken ons zo op te stellen dat Turkije zich van ons afwendt en aansluiting zoekt bij landen als Iran of andere radicale krachten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer