Decembermoorden herdacht in Amsterdam
AMSTERDAM (ANP) – Het is dinsdag en woensdag 27 jaar geleden dat vijftien Surinamers door het toenmalige militaire regime van Desi Bouterse in hun land werden gemarteld en doodgeschoten. Zoals ieder jaar hebben nabestaanden en betrokkenen deze zogeheten Decembermoorden herdacht in de Mozes & Aäronkerk in Amsterdam.
De bijeenkomst begon om zes uur met een stille fakkelwake voor het Surinaamse consulaat in de wijk Buitenveldert. Daarna legden de aanwezigen rond acht uur bloemen bij het monument aan de zijmuur van de Mozes & Aäronkerk. Op de herdenkingsplaquette, die hier sinds 1992 hangt, staan de namen van de slachtoffers. In de kerk had aansluitend een dienst plaats, waar nabestaanden, politici en andere betrokkenen spraken.Het proces tegen hoofdverdachte Bouterse en zijn 24 medeverdachten verloopt langzaam. De zaak begon in november 2007. Inmiddels zijn er al vele zittingen geweest. „Maar de zorgvuldige wijze waarop onderzoek wordt gedaan biedt hoop", aldus het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname. „Zo kreeg op 1 en 2 december een tweede groep betrokkenen uit Nederland de gelegenheid in de rechtszaal een getuigenis af te leggen. Er is daarom nog steeds vertrouwen dat justitie in Suriname het proces tot een goed einde zal voeren".
27 Jaar na de moord op vijftien critici van het toenmalige militaire regime, onthulde de Surinaamse president Ronald Venetiaan dinsdagavond een monument in Fort Zeelandia. Op de plek waar de mannen werden doodgeschoten, staan hun namen gegrift op een granieten plaat.
„De bittere herinneringen staan gegrift in steen. We zullen deze macabere gebeurtenis nooit vergeten”, zei Venetiaan. Hij riep de nabestaanden en het volk van Suriname op om „toe te geven aan de scherpe pijn, maar ook kracht te putten uit het monument om de donkere nacht te boven te komen”.
Het nationaal monument Bastion Veere 8 december 1982 is een initiatief van nabestaanden. Nabestaande Sunil Oemrawsingh, voorzitter van de stichting 8 december 1982, wees erop dat de vermoorde mannen eindelijk erkend worden als helden. „Zij betaalden de strijd voor democratie en rechtsstaat met hun leven”, aldus Oemrawsingh. Zonder enige vorm van proces werden ze door het militaire regime onder leiding van legerleider Desi Bouterse, tot de dood veroordeeld. Het land heeft hierna vijf jaar van militaire dictatuur, censuur en onderdrukking gekend.
„Met dit monument is eindelijk hun eer hersteld door de hoogste gezagsdrager in het land”, aldus Oemrawsingh. De toenmalige militaire machthebbers hadden de slachtoffers bestempeld als ’landverraders’. Dit wordt door de nabestaanden beschouwd als een smet.
Het strafproces over de 8 decembermoorden is begonnen op 30 november 2007. Nabestaanden hebben opnieuw hun vertrouwen in de rechtsstaat uitgesproken en zijn ervan overtuigd dat gerechtigheid zal geschieden. Dit is de eerste keer dat de herdenkingsdienst van de 8 decembermoorden in Fort Zeelandia heeft plaatsgevonden. Deze speciale dienst en onthulling van het monument had veel publieke belangstelling en werd door de nationale televisie rechtstreeks uitgezonden.