Campagne tegen misbruik 1-1-2
„Voor de lol 1-1-2 bellen is niet om te lachen”, luidt de slogan van de nieuwe overheidscompagne tegen misbruik van het alarmnummer. De op kinderen gerichte actie ging maandag van start.
De campagne met spots op televisie, in de bioscoop en filmpjes op vooral door kinderen bezochte websites maakt duidelijk dat bellers altijd getraceerd kunnen worden, zelfs als ze bellen zonder simkaart in hun mobiele telefoon.Traceren kan met behulp van het unieke imeinummer en met nieuwe mogelijkheden in de 1-1-2-centrale in Driebergen. Daarmee kan de eigenaar van het toestel, maar ook de locatie van de beller achterhaald worden.
Bewust misbruik en onbewust gebruik zorgen voor 65 procent van alle 5 miljoen telefoontjes per jaar op het alarmnummer. Een kwart van de telefoontjes is onbedoeld. In driekwart van de gevallen is er sprake van bewust misbruik. Vooral kinderen bezondigen zich daaraan: het misbruik stijgt op woensdagmiddag, in het weekend en in de schoolvakanties.
De campagne richt zich ook in de slogan voornamelijk op kinderen: „1-1-2 bellen voor de lol is niet om te lachen. Want voortaan weten we je altijd te vinden.”
Misbruik van 1-1-2 is strafbaar: er staat maximaal drie maanden gevangenisstraf op het bellen van het alarmnummer zonder noodzaak, en maximaal vier jaar voor het doen van een valse melding.
Bij één keer misbruik of verkeerd gebruik krijgt de beller een waarschuwings-sms’je. Bij herhaling volgt een steviger aanpak. Voor kinderen is er een speciaal Halttraject met gesprekken, het aanbieden van excuus en een leeropdracht. Ook worden de ouders geïnformeerd.
De website nederlandveilig.nl van de overheidsinstelling Postbus 51 laat aan kinderen dat het onnodig bellen van 1-1-2 ervoor zorgt dat mensen die werkelijk hulp nodig hebben, langer moeten wachten. De site biedt behalve tekstuitleg en informatiefilmpjes ook een mobieletelefooncontract. Kinderen die hun eerste mobiele telefoon krijgen, beloven geen misbruik te maken van hun mobiel en verzinnen zelf een straf als ze het toch doen.