Een duik in het verleden
Tik een achternaam in het zoekveld in en er verschijnt een kaart van Nederland waarop te zien is waar die naam het meest voorkomt. Wat heb je aan die informatie?
Leendert Brouwer, redacteur van de Nederlandse Familienamenbank, verwacht veel belangstelling voor de website voor familienamen. „Er is een toenemende belangstelling voor de eigen geschiedenis. Een achternaam is dan een eerste etiket waarmee je in die geschiedenis kunt afdalen.”Daarnaast kunnen taal- en naamkundigen met de informatie hun voordeel doen, verwacht Brouwer. „Namen zijn ooit vastgelegd. Daarna is de schrijfwijze niet meer veranderd. Het zijn fossielen. De spelling zegt iets over de taalverschillen in ons land.”
De site wordt nog verrijkt met informatie over de verschillende familienamen. „Dat is een volgende fase. Daarbij maken we onder meer gebruik van publicaties en van materiaal dat door informanten wordt aangereikt. Maar ook anderen kunnen gegevens aanleveren. Er wordt vaak familieonderzoek verricht zonder dat mensen tot publicatie overgaan. Op veel zolders staan dozen vol materiaal.”
Omdat de gegevens van de volkstelling uit 1947 ook beschikbaar zijn, worden ontwikkelingen zichtbaar. „Dank zij immigratie komen er bijvoorbeeld veel buitenlandse namen bij. We willen via projecten informatie over bijvoorbeeld Surinaamse achternamen boven water krijgen.”
Sinds 1998 mogen echtparen en stellen voor hun kinderen een van hun beide achternamen kiezen. „In de toekomst kunnen we zien of er namen zijn die het onderspit delven en of mensen in dit opzicht traditioneel blijven.”