Politiek

VS: Nederland, blijf in Uruzgan

De Verenigde Staten hebben Nederland voor het eerst officieel verzocht om langer militair actief te blijven in Afghanistan.

Redactie politiek
2 December 2009 11:11Gewijzigd op 14 November 2020 09:17

Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken bevestigde woensdagmorgen vanuit Athene dat hij vorige week donderdag is gebeld door zijn Amerikaanse collega Clinton. Die riep hem op om de missie in Uruzgan te verlengen.Verhagen heeft haar nog niets toegezegd, zei hij. Maar in de internationale wereld is het gebruikelijk dat een officieel verzoek pas wordt gedaan als het antwoord „ja” zal zijn.

Het kabinet staat in principe positief tegenover een langer verblijf van Nederlandse militairen in Afghanistan. De Kamer heeft zich echter duidelijk uitgesproken tegen grootschalige inzet van Nederlandse militairen in de Afghaanse provincie Uruzgan na december volgend jaar.

Kamer en kabinet hebben met elkaar afgesproken dat de huidige missie in Uruzgan in augustus volgend jaar stopt. Alle daar aanwezige militairen zouden voor de Kerst thuis moeten zijn.

Minister Van Middelkoop zei vanmorgen in een interview met het Nederlands Dagblad dat „de mannen en vrouwen van de Task Force Uruzgan waarschijnlijk al in september thuis zijn.”

In het vraaggesprek zegt hij verder dat er volgend jaar tijdelijk „vele honderden militairen” extra naar Uruzgan vertrekken om daar alle spullen in te pakken en gereed te maken voor transport terug naar Nederland.

De Amerikaanse president Obama maakte gisteren bekend dat hij zo snel mogelijk 30.000 extra manschappen naar Afghanistan stuurt. Hij zei echter ook dat dit een „meer-voor-mindertactiek” is: door deze troepenversterking hopen de VS vanaf 2011 met de terugtrekking te kunnen beginnen.

Van Middelkoop en Verhagen roemen Obama’s besluit. De Nederlandse minister van Defensie liet vanmorgen weten dat „Obama hiermee de vastberaden Amerikaanse betrokkenheid bij Afghanistan duidelijk heeft herbevestigd” en dat het „verstandig is dat Obama niet spreekt van een exitstrategie, maar wijst op een noodzakelijke transitie, waarin de verantwoordelijkheden worden overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten.”

In Uruzgan kan Nederland mogelijk al volgend jaar de eerste stappen zetten in de overdracht van verantwoordelijkheden aan de Afghanen, aldus Van Middelkoop. „In de komende jaren zal deze ontwikkeling zich voortzetten.”

In het Kamerdebat over de begroting van Defensie stelde SGP-Kamerlid Van der Staaij vanmiddag de eed aan de orde. „Bij Defensie is het nog steeds mogelijk de eed af te leggen op de Koran”, zei hij. „Aan deze dissonant zou een einde moeten worden gemaakt. Wie niet bereid is de klassieke eed af te leggen, kan de belofte uitspreken. Meer smaken zijn niet nodig.”

De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie, gesteund door de SGP, blokkeerden vanmiddag een bezuiniging van 5 miljoen euro op de oefenprogramma’s van militairen.

De partijen willen in ruil daarvoor wel bezuinigen op de budgetten voor personeelswerving.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer