Politiek

Lagere vergoeding voor huidige politietop

De nieuwe beloningsregels voor de top van de politie gaan wat minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) betreft ook gelden voor de huidige korpschefs. Volgens de bewindsvrouw moeten bij de hele politie dezelfde afspraken over de werving, aanstelling, salariëring en het ontslag van politiebazen gaan gelden.

ANP
1 December 2009 17:07Gewijzigd op 14 November 2020 09:17

Ze overlegt daarover in januari met de burgemeesters die korpsbeheerder van een regionaal politiekorps zijn. Nu zijn er te ruime mogelijkheden om toelages toe te kennen en zijn de regels daarvoor te divers, zei Ter Horst dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.Vrijwel het hele parlement viel daarin over korpschefs die boven op hun goede salaris soms hoge vergoedingen krijgen voor onder meer het draaien van piketdiensten en voor hun woningen. Ook spraken de Kamerleden schande van het declaratiegedrag van sommige korpschefs. Ter Horst deelt de „irritatie en boosheid" van de Kamer. Declaraties die buiten de regels vallen, moeten volgens haar worden terugbetaald.

Ter Horst vindt het nog te vroeg om de rijksrecherche in te schakelen om mogelijke fraude te onderzoeken, zoals de PVV bepleitte. Eerst moet volgens de minister uit onderzoek blijken of sprake is van laakbaar gedrag van korpschefs. Ze maakt daarbij onderscheid tussen „moedwil" en „onverstand". Mocht er toch sprake zijn van fraude, dan volgt een „gepaste straf", aldus Ter Horst.

De minister zal de Kamer een overzicht sturen met alle toelages die aan korpschefs zijn verstrekt. RTL Nieuws bracht de zaak zaterdag naar buiten op basis van een overzicht van toelagen en declaraties van de politietop. In het voorstel van Ter Horst mogen korpschefs straks maximaal 130 procent van het ministerssalaris verdienen.

De Kamer bespreekt de kwestie binnenkort opnieuw met de minister. Volgens PvdA–Kamerlid Kuiken staan de vergoedingen en declaraties die nu naar buiten zijn gekomen, niet in verhouding tot het salaris van de gewone agent. Haar collega Azough van GroenLinks vindt dat het gedrag van korpschefs getuigt van een „gebrek aan moreel kompas". Regeringspartij CDA noemde het gedrag van de politietop „zorgelijk en buitenproportioneel".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer