Duits hof blokkeert zondagsopenstelling
Het openstellen van winkels op de vier adventszondagen is in strijd met de Duitse grondwet.
Dat heeft het constitutioneel hof (Bundesverfassungsgericht) in Karlsruhe dinsdagmorgen bepaald. Het vrijgeven van de vier adventszondagen voor winkelopenstelling strijdt met de grondwet, aldus het hof. De openingstijden sporen niet met de vrijheid van godsdienstuitoefening.Daarmee komen de rechters van Karlsruhe grotendeels tegemoet aan een klacht van de twee grootste kerken in Duitsland, de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) en de Rooms-Katholieke Kerk. Tot het eind van dit jaar mogen de winkels in Berlijn nog vasthouden aan de openstelling. Vanaf volgend jaar treedt de uitspraak in werking.
Volgens een winkeltijdenwet uit 2006, die geldt als de meest liberale in Duitsland, mogen winkels in de hoofdstad maximaal tien zondagen per jaar geopend zijn. Hier zijn de vier adventszondagen bij inbegrepen. Maar volgens het zogenoemde ”Weimarer Kirchenartikel 139”, een bepaling die in 1919 in de Duitse grondwet werd opgenomen, zijn zondagen aan te merken als „Tage der Arbeitsruhe” (dagen waarop men rust van de arbeid) en van „seelischen Erhebung” (verheffing van de ziel). Volgens het constitutioneel hof, dat de lagere regelgeving aan de grondwet toetst, is openstelling van winkels op vier achtereenvolgende zondagen niet met deze bepaling in de grondwet verenigbaar.
Duitse detailhandelaren laten weten „geen verband te zien tussen een betreurenswaardige teruggang in het kerkbezoek en de opening van de winkels.” Kerken zouden zelf tijdens de openstelling van de winkels ook maar voor een „groter aanbod” moeten zorgen, om zo de concurrentie met de winkels aan te gaan. Volgens Alois Glück, president van het Zentralkomitee der deutschen Katholiken, heeft het hof echter uitspraak gedaan over een „principiële culturele vraag.” Het gaat om de vraag of een gemeenschappelijk levensritme voorrang krijgt boven een „totale economisering van het leven”, aldus de CSU-politicus. Ook de rooms-katholieke bisschop Markus Dröge onderstreept de maatschappelijke en culturele betekenis van de zondagsrust.