Binnenland

„DSB Bank móést vallen uit wraak voor crisis”

De DSB Bank is gevallen door de media, en door spaarders die elkaar op internet het hoofd op hol brachten. Dat zei voorlichter Klaas Wilting van de voormalige bank maandag in Amsterdam bij een NOS-debat over mediahypes.

Van onze verslaggever
1 December 2009 11:30Gewijzigd op 14 November 2020 09:16

Volgens Wilting werd de val van de bank ingeleid door ongefundeerde publiciteit. „Erg kwalijk dat Pieter Lakeman zomaar spaarders mocht oproepen om hun geld op te nemen. Hij baseerde zich op onjuiste informatie, maar hem werd geen enkele kritische vraag gesteld.”Wilting: „Natuurlijk is het begonnen met fouten bij DSB zelf. Maar na Lakeman brak er een hetze uit op internet van spaarders die elkaar opstookten.” Men nam wraak voor de kredietcrisis, stelde Wilting. „In de hype werd alle ellende van de crisis samengebald. De DSB Bank móest vallen.”

Het debat ging maandagavond over hypes, die de media meer en meer beheersen.

Anne-Marie Stordiau, directeur voorlichting van het ministerie van Justitie: „Van DSB hebben we een week kunnen genieten. Vervolgens kwam de burgemeester van Tilburg, Balkenende, en nu de politiechefs.”

Het verwijt van hyperigheid kon maandag niet overtuigend worden weerlegd. Peter van der Maat, van tv-rubriek Netwerk. „Wij letten inderdaad nogal op anderen. Anders verwijt men ons dat we iets hebben gemist.”

Ook de korte spanningsboog van mensen voedt hypes, zegt hij: „Vroeger duurde een oorlog wel eens tachtig jaar. Nu vervelen we ons als Bagdad na vijf dagen nog niet is gevallen.”

Mediaonderzoeker Otto Scholten zei dat mensen „al sinds het Oude Testament achter leidende opinies aanlopen. Maar nu is de omloop sneller en de intensiteit groter. Niet iedereen is daarop voorbereid. Zo zal het in dit klimaat steeds moeilijker worden om mensen te vinden die de publieke zaak willen dienen.”

Meer geld voor diepgravende onderzoeksjournalistiek kan hypes voorkomen, betoogde journalist Rypke Zeilmaker. „Het DSB-verhaal kon toch worden voorzien? Hoelang staat dat gebouw in Wognum er nu al? Al je niets weet, ga je drijven op de emoties van het publiek.”

Marcel Gelauff van het NOS Journaal wees kritiek op zijn programma van de hand. „Gisteravond keken er anders wel 3 miljoen mensen.” Zeilmaker: „Dat is precies uw probleem. U loopt achter de kijkcijfers aan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer