Opinie

Geen ruimte voor SGP

SGP verzin een list. Dat zou waarschijnlijk de raad van heer Ollie B. Bommel zijn aan de partij die zich alleen door mannenbroeders laat vertegenwoordige. Zo’n truc zou kunnen zijn enkele vrouwen als duwers onderaan op de lijst te zetten. Dat zou de SGP heel wat gedoe besparen. Maar met listen en trucjes lost de SGP het probleem niet op.

27 November 2009 23:59Gewijzigd op 14 November 2020 09:15

Nadat de SGP vanwege haar vrouwenstandpunt eerst de subsidie verloor en die in 2007 toch weer kreeg, is er nu weer ruis rond de partij. Het gaat niet direct om geld. De subsidie is niet onmiddellijk in gevaar, maar de kwestie is minstens zo belangrijk.In zijn advies verklaarde de procureur-generaal bij de Hoge Raad gisteren dat het Gerechtshof in Den Haag in 2007 terecht had gesteld dat de staat maatregelen moet nemen tegen de SGP vanwege het vrouwenstandpunt. Dat advies is nog wel geen uitspraak maar wordt in hoofdlijnen vrijwel altijd gevolgd door de Hoge Raad. Hoe de staat moet optreden, zegt de procureur niet. Hij doet wel een suggestie. In de wet zou kunnen worden vastgelegd dat elke lijst van een politieke partij die meedoet aan de verkiezingen een bepaald aantal vrouwen moet bevatten.

Of de Hoge Raad het advies van de procureur-generaal overneemt, zal eind februari volgend jaar moeten blijken. Als ons hoogste rechtscollege dat inderdaad doet, is bijvoorbeeld een wet die vrouwenquota voorschrijft voor politieke partijen nog niet zomaar door het parlement. Dat duurt wel even. Maar zo’n uitspraak van de Hoge Raad is wel weer een nieuw wapen in de handen van moderne tolerantievechters die ten diepste zeer intolerant zijn.

Principieel gaat het hier om de vraag of je in ons land opvattingen mag hebben die gefundeerd zijn op de Bijbel. Jaren geleden zei toenmalig PvdA-minister Dales bij de behandeling van de Algemene wet gelijke behandeling dat degene die voor zijn politiek handelen een beroep doet op de Bijbel zich in feite buiten de rechtsorde plaatst.

Die uitspraak werd toen als schokkend ervaren, maar had een bijna profetisch karakter. Niet-christelijke partijen werken nu hard aan het creëren van een klimaat waarin geen plaats meer is voor mensen die in hun politiek-maatschappelijk handelen uitgaan van Bijbelse normen. Geloof is prima, maar dat beleef je maar achter de voordeur. De Bijbel wordt zo uit het publiek domein gebannen. Een duidelijk voorbeeld hiervan is het standpunt van SP-kamerlid Van Dijk, die ondanks goede ontmoetingen op reformatorische scholen wil dat deze instellingen afstappen van hun strikte toelatingsbeleid.

Bijbelgetrouwe christenen doen er goed aan zich te realiseren dat er moeitevolle tijden voor de deur staan. Van brute vervolging zal niet direct sprake zijn. Maar onder een schijn van recht, redelijkheid en fatsoen zal de druk op hen groter worden.

Voor de luxe van onderling elkaar de maat nemen om de laatste komma is dan geen ruimte meer. Misschien dat het daarom goed is nu de onderlinge verdeeldheid te beëindigen, elkaar te zoeken en zich voor te bereiden op een periode waarin christenen elkaar bitter hard nodig zullen hebben.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer