Kroes belast met Digitale Agenda
Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft commissaris Neelie Kroes definitief de post van vicevoorzitter gegeven, evenals het takenpakket Digitale Agenda. In die baan zal ze zich bezighouden met ICT en Telecom.
Barroso heeft dat vrijdag bekendgemaakt. De nieuwe Europese Commissie van 27 leden telt zeven vicevoorzitters, een meer dan de huidige Commissie. Kroes is in de rangorde de vijfde vicevoorzitter. Over hun precieze taak beslist Barroso later, meldde hij. De vicevoorzitters kunnen van hem ook speciale missies krijgen.Het Nederlandse kabinet had ingezet op een zware post voor Kroes (68). De oud–minister voor de VVD was de afgelopen vijf jaar in Brussel belast met het EU–beleid voor Concurrentie.
Kroes zal haar huidige baan overlaten aan de Spanjaard Joaquin Almunia, die tot dusver commissaris was voor Economische Zaken. De Fransman Michel Barnier wordt belast met de post Interne Markt, de Duitser Günther Oettinger is de nieuwe commissaris voor Energie.
Opmerkelijk is dat de grootste uitgavenpost van de Europese Commissie, de landbouw– en plattelandssubsidies, in handen komt van Dacian Ciolos uit Roemenië, een land dat pas sinds 2007 lid is van de Europese Unie. Barroso wond zich op over een kritische vraag hierover: „In Europa discrimineren we niet. Het maakt niet uit of een land lang of kort lid is van de EU. Dat is tegen waarden”, aldus de voorzitter, die bovendien benadrukte dat hij de taken niet heeft gegeven aan een land, maar aan een persoon.
De Estse commissaris Siim Kallas is belast met het Transportbeleid voor de EU. De ervaren Luxemburgse Viviane Reding wordt belast met Justitie. Belgische commissaris Karel De Gucht wordt de nieuwe EU–commissaris voor Handel. Dat is een belangrijke post over importheffingen en WTO–onderhandelingen: een baan die Kroes volgens sommigen ook graag had gekregen.
Van de 27 EU–commissarissen zijn er veertien nu al commissaris. De meeste commissarissen zijn lid van christendemocratische partijen. Daarnaast komen er acht van liberale partijen, onder wie Neelie Kroes.
Het Europees Parlement moet de nieuwe Europese Commissie nog goedkeuren. Daarvoor beginnen half januari hoorzittingen. Als het parlement bezwaren heeft tegen een commissaris op een bepaalde post, kan Barroso de taken herverdelen.