Politiek

Deel Kamer laakt motie Amsterdam

CDA, ChristenUnie en SGP willen van minister Ter Horst weten wat zij vindt van het voorstel van de Amsterdamse gemeenteraad om geen zaken meer te doen met organisaties die alleen religieus personeel aan zich willen binden.

Redactie politiek
25 November 2009 12:03Gewijzigd op 14 November 2020 09:14
DEN HAAG – CDA, ChristenUnie en SGP willen van minister Ter Horst weten wat zij vindt van het voorstel van de Amsterdamse gemeenteraad om geen zaken meer te doen met organisaties die alleen religieus personeel aan zich willen binden. SGP-Kamerlid Van der
DEN HAAG – CDA, ChristenUnie en SGP willen van minister Ter Horst weten wat zij vindt van het voorstel van de Amsterdamse gemeenteraad om geen zaken meer te doen met organisaties die alleen religieus personeel aan zich willen binden. SGP-Kamerlid Van der

De christelijke partijen hebben de kwestie dinsdag aangekaart tijdens een debat over de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken voor 2010.Aanleiding is een motie van de lokale VVD die vorige week door de gemeenteraad van Amsterdam werd aangenomen. Daarin staat dat de gemeente in de contracten met zorg- en welzijnsinstellingen opneemt dat die niemand mogen uitsluiten.

Volgens het CDA is het voor de herkenbaarheid van een identiteitsgebonden organisatie juist belangrijk dat medewerkers de identiteit onderschrijven. Dat dat van personeel wordt verlangd, kan geen reden zijn subsidie te onthouden voor maatschappelijk relevant werk, stelde CDA’er De Pater-van der Meer.

Kamerlid Anker van de ChristenUnie wil van Ter Horst uitleg over de „grove inbreuk op de identiteit van organisaties.” „Op wat voor kromme manieren wordt er in de Amsterdamse raad over religieuze organisaties gedacht? Sommige hebben een geschiedenis van ruim honderd jaar in de hulpverlening. En nu worden die organisaties verdacht van dubbele agenda’s en zieltjeswinnerij.”

Religieuze hulpverleningsorganisaties hebben geen dubbele agenda’s, benadrukte Anker. „Zij doen hun werk omdat zij zich daartoe geroepen voelen. Als zij dat vanuit een religieuze motivering willen doen en dat willen blijven doen, wie is de overheid dan om dat af te keuren? Wie levert hier nu precies wie een dienst? Wie moet er nu eigenlijk dankjewel zeggen?”

SGP-Kamerlid Van der Staaij sprak van een „ondankbaar en kortzichtig” voorstel van de Amsterdamse gemeenteraad. Volgens hem is het in strijd met de Grondwet en kan het worden opgevat als vorm van discriminatie. Als het besluit daadwerkelijk in de praktijk wordt gebracht, zou hij het liefst zien dat de minister het vernietigt.

De drie partijen wezen op de notitie ”Religie en publiek domein”, die het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een halfjaar geleden presenteerden. Daarin staat dat er geen belemmering hoeft te zijn voor subsidieverstrekking aan religieuze instellingen.

Minister Ter Horst zal morgen aan het woord komen tijdens de begrotingsbehandeling. Eind september pleitte ze in deze krant voor een ontspannen omgang van lokale overheden met religieuze organisaties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer