Aanblijven Kroes valt goed
In politiek Den Haag is dinsdag door vrijwel iedereen positief gereageerd op het aanblijven van Kroes (VVD) als Eurocommissaris.
Minister-president Balkenende maakte dinsdag bekend dat hij Kroes heeft voorgedragen bij voorzitter Barroso van de Europese Commissie, die binnenkort zijn voltallige nieuwe ploeg presenteert. Hij maakt dan ook de definitieve portefeuilleverdeling bekend.Kroes sprak gisteren van een „eer en een voorrecht.” De VVD-politica was de afgelopen vijf jaar commissaris Mededinging. In de nieuwe Commissie zou ze in aanmerking komen voor de post Ict, E-commerce en Telecom. Bovendien zou ze een van de vijf vicevoorzitters worden. Volgens Balkenende gaat het om een „toekomstgerichte portefeuille” en zal Kroes zich bezighouden met de toekomst van Europa.
Met de herbenoeming van Kroes gaat voor de derde keer op rij een Europees commissariaat naar een VVD’er. Voor Kroes zat oud-VVD-fractieleider Bolkestein in de Commissie.
Het CDA wilde aanvankelijk graag een partijgenoot (oud-staatssecretaris Van Rooij werd veel genoemd) naar Brussel afvaardigen, maar toen bleek dat ons land alleen met Kroes een zware portefeuille in de wacht zou slepen, stapten de christendemocraten over hun partijpolitieke wens heen.
CDA-fractievoorzitter Van Geel sprak van dinsdag van een „prima keuze.” Anderen sloten zich bij hem aan. Het meest lyrisch was VVD-fractieleider Rutte, partijgenoot van Kroes: „De keuze voor Kroes is het enige juiste en beste besluit voor Nederland en Europa. Zij is de beste benoeming tot nu toe. Haar herbenoeming kan op ongelooflijk veel steun en enthousiasme rekenen. Kroes heeft Europa een gezicht gegeven voor heel veel Nederlanders. Ze is echt een visitekaartje voor Nederland.”
Zelfs de PVV, toch de meest eurokritische partij in Den Haag, is tevreden: „Ze heeft het goed gedaan”, zei PVV-leider Wilders dinsdag.
Kritiek kwam er alleen van de SP. Hoewel de partij blij is dat Nederland een vrouw voordraagt, vreest de partij voor de meest rechtse Europese Commissie ooit. De nieuwe ploeg van 27 EU-commissarissen telt veel christendemocraten en liberalen en weinig socialisten.