Filtering staat nog in de kinderschoenen
Gefilterd internet wordt inmiddels op duizenden computers gebruikt. Met mobiel internet is dat anders. Het toepassen van filters op de mobiele telefoon staat nog in de kinderschoenen.
Lange tijd was de vraag naar gefilterd mobiel internet laag. Door de stijgende populariteit van de smartphone, slimme telefoons die onder meer kunnen bellen, sms’en, e-mailen én internetten, is dat veranderd. Steeds meer mensen internetten via hun mobiele telefoon. De roep om een filter voor mobiel internet neemt dan ook toe.In 2006 lanceerde internetprovider Kliksafe met de Erdee Media Groep (EMG), uitgever van onder meer deze krant, de mobieletelefoondienst ErdeeMobiel. Inmiddels valt die onder de naam Emobiel geheel onder EMG.
Gefilterd internet bestaat niet voor niets, aldus EMG-directeur Bart Visser. „Bescherming tijdens het surfen op internet via de mobiele telefoon is even nodig als via de pc.”
Tot voor kort waren er weinig aanvragen voor mobiel internet door Emobielklanten, zegt Visser. „Die waren op twee handen te tellen. Ook technisch was de filteroplossing nog niet in een stabiele en snelle vorm beschikbaar.”
Marktconform
Deze problemen zijn inmiddels opgelost en daardoor kan Emobiel nu filtering aanbieden. Visser: „Het mobielinternetverkeer loopt dan via een van de filters van Kliksafe. De filtering van mobiel internet werkt daarmee op dezelfde manier als bij internetten via de pc.”
Deze dienst is nu al beschikbaar en Emobiel gaat die binnenkort aanbieden tegen een marktconform tarief, aldus Visser. „De tarieven voor gefilterd mobiel internet zullen iets hoger zijn dan die van andere aanbieders. De extra kosten zitten in het filter.”
Wie niet gebruikmaakt van Emobiel maar toch gefilterd mobiel internet wil, is aangewezen op het downloaden van een filter naar de mobiele telefoon. Voorbeelden daarvan zijn de Amerikaanse producten SafeEyes, Mobicip en iNet SafetyBubble.
Voor iPhonegebruikers is SafeEyes bijvoorbeeld als applicatie te downloaden voor 15,99 euro. Deze filters zijn in de eerste plaats bedoeld voor het Engelse taalgebied. Dat betekent niet dat ze Nederlandse woorden niet filteren. SafeEyesgebruikers kunnen zelf webadressen toevoegen aan de filter.
Verschil met het filter van Emobiel is dat de te downloaden varianten op de mobiele telefoon geïnstalleerd moeten worden, zodat de gebruiker het ook zelf weer kan uitzetten. Wie Kliksafe als filter op z’n telefoon gebruikt, kan dat niet beïnvloeden.
Geen vraag
FilterNet, onderdeel van de Evangelische Omroep (EO), biedt geen filtering voor mobiel internet. Emiel Hop, hoofd marketing en evenementen van de EO: „Een paar jaar geleden hebben we naar mobiele filtering gekeken, maar hebben toen besloten het te laten liggen. We komen er ook niet mee op de korte termijn.”
Hop onderkent de ontwikkelingen op het gebied van mobiel internet. „Het wordt steeds logischer na te denken over het in de markt zetten van mobiele filtering. Maar wij hebben er nog geen vragen van gebruikers over gekregen, dus het leeft waarschijnlijk niet zo.”
Solcon, dat sinds 1999 gefilterd internet levert, is bezig met de ontwikkeling van mobiel internet. In 2010 wordt het product in de markt gezet. Harold Reinders, persvoorlichter van Solcon: „Uiteraard zal Solcon daarbij ook een gefilterde oplossing aanbieden. Over een prijskaartje en technische specificaties kunnen wij op dit moment nog niets zeggen.”