Economie

Disco vormt al langer probleem voor Ahold

Het gesjoemel met de boeken bij Disco past in een reeks van problemen bij de Argentijnse dochter van Ahold. Sinds het supermarktconcern in 1998 een belang nam in Disco, veranderde het imago van de Zuid-Amerikaanse dochter van veelbelovend tot zorgelijk.

ANP
25 February 2003 08:53Gewijzigd op 14 November 2020 00:09

Vijf jaar geleden ging Ahold voor 368 miljoen dollar een samenwerkingsverband aan met de Argentijnse partner Velox Retail Holding (VRH). Daardoor kreeg het Nederlandse concern belangen in zes landen in Zuid-Amerika. Velox had naast een deelneming in Disco een groot belang in de Chileense keten Santa Isabel. Dat bedrijf is ook actief in Peru, Paraguay en Ecuador.

Ahold zag bij de aankondiging van de joint venture grote groeimogelijkheden in Latijns-Amerika en investeerde miljoenen dollars extra in de regio. Nog in datzelfde jaar breidde het samenwerkingsverband zijn zeggenschap in Disco en Santa Isabel uit. Het aantal winkels van Disco steeg van iets meer dan honderd naar ruim 230.

Na de eeuwwisseling kwam voor beleggers de klap. Ahold meldde in 2002 een voorziening van 100 miljoen euro in verband met de devaluatie van de Argentijnse peso. De omzet liep door de economische crisis in Argentinië terug. Bij de aankoop in 1998 had Ahold al direct 511 miljoen euro afgeschreven op zijn deelname in Disco.

Het economisch herstel in Argentinië liet op zich wachten. Tot overmaat van ramp kwam in juli 2002 een ander onderdeel van partner Velox, de bank Banco Velox, in financiële problemen. Ahold had zich garant gesteld voor de schulden. Het bedrijf moest voor 490 miljoen dollar schulden en het belang in Disco overnemen van Velox. Het openbaar ministerie in Argentinië vaardigde een internationaal arrestatiebevel uit tegen de drie broers Peirano, de directieleden van Velox.

Later die maand zorgden de aanhoudende problemen in Argentinië voor de eerste winstwaarschuwing ooit bij Ahold. Begin augustus zag het Zaanse concern zich verplicht de resterende aandelen van het samenwerkingsverband te kopen van Velox.

Een maand later volgde het eerste kwartaalverlies sinds 1973. Van de 1,3 miljard euro die Ahold tot dan via Disco in Latijns-Amerika had geïnvesteerd, was reeds 1,1 miljard euro afgeschreven. „Als wij alles in 1998 hadden geweten, hadden wij niet geïnvesteerd”, liet de maandag afgetreden Ahold-topman Van der Hoeven destijds weten. Van een mislukking wilde hij echter niet spreken.

Nu blijkt dus dat bij Disco is gesjoemeld met de boeken. Ahold kan nog niet zeggen wat de financiële gevolgen hiervan zijn, maar het resultaat over 2002 moet wel worden aangepast.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer