Parlementvaria: Boekestijn over zijn vertrek
„De Tweede Kamer is de meest agressieve omgeving die je kunt verzinnen. Je moet echter niet bang zijn in het leven”, schreef Arend Jan Boekestijn ooit. Vorige week moest het VVD-Kamerlid aftreden vanwege zijn loslippigheid over een gesprek van Kamerleden met koningin Beatrix.
Er zijn vaker relletjes geweest rond het gevoelige vertrouwelijke verkeer tussen paleis en Binnenhof.Een VVD-Europarlementariër wilde zich er eind jaren zeventig met een smoesje van afmaken. Een collega-parlementslid moest hem op Soestdijk maar excuseren met het leugentje dat hij met pech onderweg was gestrand. Toen toenmalig koningin Juliana van de panne hoorde, bood ze spontaan hulp aan: „O wat sneu. Waar staat hij? Dan laat ik een taxi sturen.” De wel aanwezige volksvertegenwoordigers hebben zich in allerlei bochten moeten wringen om de vorstin van deze vriendelijke geste af te houden.
In 1999 leidden de gesprekjes met koningin Beatrix tot een relletje. Loslippige Kamerleden verklapten aan de Volkskrant dat de majesteit groot voorstander was van het gebruik van pepperspray door de politie. Tien jaar lang waren er geen theevisites meer.
Boekestijn, die naam maakte als universitair docent geschiedenis, had dat moeten weten. Hij trapte met open ogen in de val die de pers buiten Paleis Noordeinde had opgesteld. Het is waarschijnlijk zoals collega-historicus Maarten van Rossem eens over de roekeloosheid van Boekestijn zei: „Laat Arend Jan een aardappel schillen en je kunt hem met een slagaderlijke bloeding naar het ziekenhuis brengen.”
PJD
Echt liberaal
Wie het debat over de koopzondag de afgelopen weken heeft gevolgd, moet het zijn opgevallen dat de oppositie hierover hopeloos verdeeld is.
Zo dienden SGP en SP gezamenlijk een initiatiefwet in die een flinke slag verder gaat dan het wetsvoorstel waarmee minister Van der Hoeven de wildgroei van koopzondagen wil beperken. De overige oppositiepartijen zijn juist tegen iedere aanscherping van de huidige Winkeltijdenwet.
Zo willen VVD en PVV winkeliers de vrijheid geven om zelf te bepalen of ze hun deuren op zondag willen openen, terwijl D66 en GroenLinks dit alles aan gemeentebesturen willen overlaten.
Tijdens recente debatten vlogen woordvoerders van voornoemde partijen elkaar veelvuldig in de haren rondom de vraag wie hier nu eigenlijk de échte liberaal is.
SGP-voorman Van der Vlies diende hen donderdag in de Tweede Kamer keurig van repliek. Volgens hem is vrijheid geen op zichzelf staand begrip dat uiteindelijk tot in het uiterste nagestreefd moet worden. En dat, aldus Van der Vlies, realiseerden liberalen zich vroeger duidelijk méér dan tegenwoordig.
Om dat te illustreren citeerde het SGP-Kamerlid uitvoerig het volbloed liberale Kamerlid Oud, die in 1930 namens de Vrijzinnig-Democratische Bond in de Kamer zat. „Er zijn er die zich op het standpunt stellen: er is vrijheid, wanneer de wetgever zich maar nergens mee bemoeit; de taak van den wetgever is een louter negatieve taak. Maar wij hebben toch langzamerhand wel geleerd, dat er dan wel komt een vrijheid in naam, maar dat voor breede groepen van deze maatschappij van een werkelijke vrijheid geen sprake is. De ondernemer is ongetwijfeld baas in eigen huis, maar als ondernemer, en vooral als hij winkelier is, beweegt hij zich ook op het publieke terrein en heeft zijn arbeid gevolgen voor anderen, die zich eveneens op dat publieke terrein bewegen.”
Zó, bekende Van der Vlies, had hij het vandaag de dag zélf gezegd kunnen hebben.
Kiloknaller
Behalve VVD, PVV, GroenLinks en D66 is ook de Partij voor de Dieren (PvdD) fel tegen aanscherping van de Winkeltijdenwet.
Dat is, op zijn zachtst gezegd, enigzins opvallend. Je zou immer uiterst eenvoudig en logischerwijs kunnen redeneren dat deze partij welhaast een van de grootste voorstanders van het aan banden leggen van de koopzondag zou moeten zijn.
Meer winkels open op zondag betekent namelijk meer verleiding voor de burger om massaal vlees in te slaan. Dat moet deze diervriendelijke partij toch met lede ogen aanschouwen?
Navraag bij PvdD-fractievoorzitter Thieme leert echter dat de partij weliswaar tegenstander is van de 24 uurseconomie als zodanig, maar een nóg grotere voorstander blijkt van een bijzonder strikte scheiding tussen kerk en staat.
De PvdD vindt het daarom „niet passend” dat een in Nederland gewortelde religieuze rustdag als de zondag „uitgangspunt is van wetgeving tot inperking van het economisch verkeer.”
De conclusie is duidelijk. Dat de Nederlandse overheid de zondag als rustdag in wetgeving ‘bevoordeelt’ tegenover andere dagen is voor de PvdD simpelweg erger dan het feit dat een groeiend aantal gemeenten, niet zelden op onwettige gronden, winkels toestaat op steeds meer zondagen burgers te voorzien van vleeskiloknallers en kipfilets voor matsprijzen.
MtB
Agenda
De Tweede Kamer is deze week druk met begrotingsbehandelingen. Morgen vinden de eerste termijnen plaats van de begroting van Wonen, Wijken en Integratie (WWI) en van de begroting van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Woensdag handelt de Kamer WWI-begroting af en maakt een begin met die van Verkeer en Waterstaat. Die wordt samen met de begroting van Binnenlandse Zaken donderdag afgehandeld.
Uitspraak van de week
„Van Rompuy dus. Tsja. Maar ik geef toe: wie in België zes parlementen en vijftig ministers bij elkaar kan houden, kan ook de EU voorzitten.”
PvdA-Kamerlid Samsom reageert op de benoeming van de permanente voorzitter van de Europese Raad.