Koninklijk Huis

Monument voor Willem van Oranje in Middelburg

Op of bij het Abdijplein in Middelburg komt een monument ter ere van Willem van Oranje. Althans, daartoe heeft de Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting een verzoek ingediend. De provincie Zeeland –‘bewoner’ van het Abdijcomplex– heeft inmiddels positief gereageerd.

20 November 2009 10:48Gewijzigd op 14 November 2020 09:12

De Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting wil zo het gedachtegoed van de Vader des Vaderlands onder de aandacht brengen, zegt secretaris Eric Bais. „Het gedachtegoed van tolerantie, vrijheid van geweten en godsdienstvrijheid is belangrijk, ook voor nu.Verder is het goed onze gemeenschappelijke geschiedenis levend te houden”, aldus de secretaris, die benadrukt dat de stichting „geen politieke banden” heeft. De stichting is tien jaar geleden gestart met als doel „gedenktekens op te richten die herinneren aan Willem I, Prins van Oranje, graaf van Nassau. We doen dat op historische plekken”, zegt Bais.

De stichting heeft een aantal projecten gerealiseerd. „Het eerste door ons geplaatste monument staat op het stamslot van de Nassaus in Dillenburg. Daarna hebben wij een monument gerealiseerd bij het Prinsenhof in Delft, waar de prins lange tijd woonde. Er was wel een monument voor hem in Delft, maar dat staat in de Nieuwe Kerk: het praalgraf. Bij het Prinsenhof herinnerde echter niets direct aan hem.”

Verder onthulde koningin Beatrix op 31 augustus in Leiden een reliëf¬sculptuur die verbeeldt dat Willem van Oranje de stad in 1575 een universiteit schonk. Alle drie de gedenktekens zijn een geschenk van de stichting aan de desbetreffende stad. „Wij zorgen ook voor het onderhoud”, zegt Bais.

Middelburg krijgt het monument aangeboden vanwege de bijzondere band van Willem van Oranje met de stad. De prins veroverde de stad in 1574 en maakte de Abdij tot zijn hoofdkwartier. Sindsdien is het complex de zetel van het gewest, nu de provincie.

Hoe het monument in Middelburg eruit komt te zien is nog niet duidelijk. Dat hangt van de plek af. Het kan een standbeeld of een plaquette of een reliëfsculptuur worden. Bais verwacht niet dat het monument er binnen enkele maanden staat. „Het kan wel eens na 2010 worden.” Koningin Beatrix kan het beeld op Koninginnedag als zij de Zeeuwse hoofdstad aandoet dus niet onthullen.

Zitten er meer plannen in de pijplijn? Bais kan er nog niet veel over zeggen, maar de stichting zou graag aan de stad Antwerpen een monument ter ere van de prins aanbieden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer