Reacties op IFES-jubileum
Drs. L. N. Rottier, voorzitter college van bestuur Driestar Educatief te Gouda en lid van de raad van advies van IFES-Nederland: „Voor studenten is de participatie in een christelijke studentenvereniging zeer vormend en in mijn ogen een ”must”.
Door contact met christenen uit andere tradities en culturen word je uitgedaagd. De student moet nadenken en de waarde van de eigen kerk en traditie afwegen en benoemen. Het leert niet alleen zien dat de christenheid in deze wereld veel breder is dan de eigen kring, het leert onderscheid te maken tussen cultuur, traditie en de Bijbels onopgeefbare waarheden en waarden. Daardoor ga je opnieuw naar de eigen traditie kijken en (soms) die ook meer waarderen. Door het werk van IFES worden dit soort leerervaringen gestimuleerd.Reformatorische studenten kunnen daar zeker ook in participeren. Niet alleen om te leren van andere tradities, maar ook om de eigen reformatorische traditie in te brengen in de gesprekken met andere meer evangelisch georiënteerde christenen. We hoeven ons daarvoor niet te schamen. Integendeel de reformatorische traditie heeft sterke papieren die we ook aan anderen mogen tonen in woord en in daad. Dat daarvoor ruimte is en blijft binnen IFES is een van de wensen die ik de jarige mee geef.”
Marlinde Boer, vicepreses binnen het landelijk bestuur van de CSFR: „Aan het begin van mijn studententijd kende ik IFES alleen van horen zeggen. Daaruit bleek dat IFES wel wat anders was dan ik gewend was met mijn achtergrond, en dat maakte dat ik er wat gereserveerd tegenover stond. Toch besloot ik een conferentie te bezoeken, en ik kan zeggen dat IFES me op een positieve manier gevormd heeft en ik met een positief-kritische houding participeer binnen IFES-Nederland, hoewel ik het niet met alles eens ben.
IFES rust studenten onder meer toe door middel van de halfjaarlijkse conferenties. Waar de CSFR en haar conferenties met name gericht zijn op academische vorming, zijn de conferenties van IFES praktischer van insteek en gericht op de dagelijkse geloofspraktijk. Ook heb ik breder leren denken, omdat IFES een veelkleurige beweging is van studenten vanuit allerlei verschillende kerkelijke achtergronden. Je gaat met elkaar in gesprek, waardoor je van elkaar leert en tegelijkertijd de waardevolle elementen uit je eigen traditie meer gaat waarderen. Ten opzichte van de CSFR vervult IFES een kritische rol. Ze houdt ons scherp, en moedigt ons aan om naar buiten te treden en open te staan voor het gesprek met niet-gelovige medestudenten.”